Els Manaments 16/04/2024

Campclar no és Detroit

2 min
Barri de Campclar.

Sempre he vist Ponent com un raconet de gent de cor, treballadora i plena d’una població diferent de la burgesia eixamplina. Conec especialment Campclar, on he viscut mitja vida. L’altra mitja l’he passat dins una comissaria fent de gasetiller. Els pelacanyes recordaran noms com el Vicente Valero, el comissari Morales o Holgado, creador dels GEO. Tots ells han hagut de calmar les aigües desenes de vegades quan hi havia una sensació d’inseguretat quan es ponia la Lluna als barris de més enllà del riu. 

Una cosa és el que passa, i on passa, i l’altra són els portafarcells. Especialment molest és vincular gent treballadora i senzilla, de pocs diners i propietats, amb la inseguretat i la delinqüència. Ara faré un exercici que potser molesta, però s’ha de recordar: a la rambla Nova van assassinar un gestor. Un agent immobiliari d’aquell carrer està a la presó per matar una clienta. Una noia de 17 anys va ser brutalment violada i assassinada al carrer Caputxins, una psicòloga a Fra Antoni Cardona i Grau... No he sentit a ningú dir que són barris perillosos, que la delinqüència, etc. L’estadística de delictes és clara: quan pugen els crims, han pujat; quan no és així, simplement és un invent o una suggestió col·lectiva. Alguna vegada, fins i tot, utilitzada per polítics i venedors d’alarmes.

Pisos al costat d'un parc a Campclar.

A Campclar hi tinc amics, allà m’han vacunat, em vaig treure el carnet de moto, hi compro al Mercadona, hi prenc un cafè amb algun mosso... Sí, sí, també he hagut de córrer quan van detenir etarres, o quan algun boig llençava bombones de butà per la finestra... Exactament igual que en un barri de rics. Sí que és veritat que la manca de mitjans econòmics provoca més delinqüència sanguinària que els que tenen cinc pisos i empreses milionàries. L’atur i la pobresa generen més riscos, però tampoc cal criminalitzar un barri. D’acord amb l’alcalde, més policia no soluciona res. Més Codi Penal tampoc. El que calen són més mitjans socials i educatius. Acabo recordant als setciències que porten el volant a la dreta i que critiquen la immigració que el primer ciutadà de Tarragona es deia Escipió l’Africà.

stats