ENERGIA
Camp de Tarragona 14/12/2022

Centrals nuclears de llarga durada?

Ascó I i II i Vandellòs II es preparen per operar més enllà del límit fixat actualment pel govern espanyol

Jordi Salvat
3 min
Panoràmica de les centrals nuclears d’Ascó I i Ascó II. El govern espanyol ha planificat el seu tancament per als anys 2030 i 2032, respectivament.

Vandellòs I L’hospitalet De L’infantAscó I, 2030. Ascó II, 2032. Vandellòs II, 2035. Aquestes són les dates marcades pel Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) per al tancament ordenat de les tres centrals nuclears que hi ha a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. El PENIEC, elaborat pel ministeri per a la Transició Ecològica i que va ser aprovat pel govern espanyol el 2020, s’ha de revisar aquest any vinent i aquestes dates podrien canviar. El mes de març vinent està previst que hi hagi un primer esborrany de la revisió del PENIEC. Des de l’Associació Nuclear Ascó - Vandellòs II (ANAV), que explota les tres plantes nuclears, afirmen que estan preparats per si aquest horitzó de tancament canvia i poden operar més enllà d’aquestes dates marcades pel govern espanyol.

El canvi en la direcció general el mes de juliol passat, amb l’entrada de Paulo Santos en el lloc de José Antonio Gago, que ha ocupat el càrrec durant els últims deu anys, no ha significat cap variació en el discurs de l’ANAV. Tenen clar que establir la data de tancament dels tres reactors és una decisió política i que el que fan des de l’associació és tenir les instal·lacions preparades per operar més enllà de l’horitzó actual si aquesta és la decisió del govern espanyol.

En aquest sentit està treballant el Foro de la Industria Nuclear, que representa els interessos del sector a nivell estatal. Des d’aquesta entitat consideren que la producció que les plantes nuclears espanyoles aporten al mix energètic espanyol és imprescindible per complir el nivell zero de carboni el 2050.

Santos destaca l’aposta que han dut a terme per modernitzar els equips tècnics i humans amb l’objectiu de garantir l’operativitat de les seves plantes igual que el primer dia. També defensa el paper de l’energia nuclear per garantir una transició energètica sense emissions. “Nosaltres el que podem fer és operar de manera segura i excel·lent fins a l’últim dia que ens deixin. Les nostres centrals són segures, modernes, competitives i fiables i tenen un futur brillant”, va afirmar en una trobada recent amb els mitjans de comunicació el màxim responsable de l’associació.

Inversions milionàries

En els últims anys, l’ANAV també està invertint fortament en la digitalització dels equips de les tres plantes. Les inversions en millores, que s’eleven a 20 milions d’euros, s’han portat a terme durant les parades programades aquests últims mesos a Ascó II i Vandellòs II. En les plantes atòmiques tarragonines cada cop es treballa amb més robots i drons, i la realitat virtual està entrant cada cop amb més força en la formació dels seus treballadors. L’ANAV té programades dues noves recàrregues de combustible en les seves dues plantes d’Ascó, una nova oportunitat per seguir millorant i modernitzant les instal·lacions.

Noves avaluacions

D’altra banda, la central de Vandellòs II se sotmetrà el setembre de l’any vinent a dues avaluacions internacionals. La primera serà en el marc de la Mision Salt, de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA), que analitza la capacitat de cada central per operar a llarg termini.

En aquest sentit, el directiu de l’ANAV va subratllar els bons resultats obtinguts aquest 2022 a Ascó amb aquesta avaluació per part d’experts de diferents països i dels quals aquest any vinent es farà un seguiment. A més, de manera permanent, a Ascó hi ha tres inspectors internacionals residents, per dos a Vandellòs.

Santos explica que, als Estats Units, centrals nuclears que funcionen amb la mateixa tecnologia –Westinghouse– que els tres reactors que gestiona l’ANAV han aconseguit autoritzacions per operar durant seixanta o vuitanta anys i algunes estan treballant per fer-ho fins als cent anys. “La conclusió és que estem clarament preparats per operar a més llarg termini dels 40 anys que tenim definits avui dia”, diu Santos.

L’emmagatzematge de residus s’acosta al límit

Un dels grans problemes de les centrals nuclears d’Ascó I i II i Vandellòs és l’emmagatzematge dels residus nuclears. I és que una altra data està en l’horitzó: 2026. Aquell any s’assolirà el límit de capacitat dels espais per acumular el combustible gastat que generen les tres plantes.

Per això, l’ANAV està treballant amb ENRESA, l’empresa pública responsable de la gestió dels residus radioactius, per construir nous magatzems temporals individualitzats (ATI) en els dos emplaçaments, amb l’objectiu de poder continuar generant electricitat a partir del 2027.

El director general de l’ANAV, Paulo Santos, és optimista per poder disposar d’aquestes instal·lacions el 2026, però insisteix que no poden perdre temps i que han de treballar intensament, ja que els tràmits i les autoritzacions en aquest àmbit són molt lentes.

En el cas de Vandellòs, tot el combustible gastat des que es va posar en marxa el reactor, el 1988, es guarda en piscines; disposar d’un ATI permetria buidar aquest espai i guanyar emmagatzematge per allargar la seva vida útil durant dècades. A Ascó, el combustible gastat dels dos reactors està acumulat en piscines i un ATI.

stats