Els Manaments 23/01/2024

'Cifras y letras'

2 min
Imatge de l’hemicicle del Congrés dels Diputats durant el primer debat de la llei d’amnistia.

Els que tenim una edat, i que vam veure diputats fumats –perdó, fumant–, recordarem aquell concurs que es deia Cifras y letras, que ara, com el franquisme, tornem a veure per la tele. La dinàmica era la següent: guanyar pasta jugant amb els números, i també trobant sentit a un desordre de lletres. I això és el que veiem, que el nostre petit país, i el gran, s’han convertit en un concurs per guanyar vots.

Mentre a les tertúlies no paren de dir que ningú entén aquesta cessió integral de la gestió de la immigració a Catalunya, jo ho he descobert. Us ho explicaré, incultes: l'article 149 de la Constitució, el destinat als regalets de l’Estat a les autonomies, ve a dir que Catalunya pot gestionar el que vulgui... que no estigui en aquell article. Una mena d’“aquí mano jo”, però de postureig d’Instagram. I què hi ha dins del 149?... Tot! Seria com dir: tu pots vacil·lar que t’he fet una transferència de competència però, si mous un pèl, et trauré la targeta vermella.

Llavors ve la segona part, les lletres: “Home, si ens has transferit alguna cosa, no menteixis...”. “No pateixis, petit país, que farem una cosa que farà que no tinguis dubtes que la joguina és teva i no te la fotrà el veí: votarem una llei orgànica. Ei, tranquils, que és a la Constitució! T’agrada el número 150?”. “Més que el 155, sí, gràcies, Pili”.

En aquest particular Cifras y letras, quan Mister Handsome juga, ho fa amb tres cartes: la sota de l’Exclusivitat de l’Estat, el cavall de les Competències Executives i el rei de les Competències Compartides. Així, si no li va bé una carta, en llança una altra, com si fos/fes la botifarra. Ah, me n’oblidava, també tenen comodins en el joc. Concretament, dos. Es fan servir quan qui mana s’emprenya i vol treure les competències concedides pel 150 al petit país. El comodí d’anul·lar-ho és una altra llei orgànica que podrien crear si al Congrés hi hagués una majoria dels que els agraden les aus depredadores. I, si aquest comodí no funciona, cap problema: només afegint un 5 tindrien un bonic 155. Tot clar? Què? L’Estatut? Què és això de l’Estatut?

stats