Successos

Uns desconeguts intenten robar una narcollanxa confiscada pels Mossos a l'Ametlla de Mar

El vehicle, sota custòdia policial, estava amarrat al port i s'ha hagut de traslladar per evitar nous intents

3 min
La narcollanxa al Port de l'Ametlla

TarragonaEl 26 de maig a la matinada, els Mossos d'Esquadra van aconseguir frustrar el desembarcament de 4 tones d'haixix en una cala de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre). Aquestes intervencions són tan difícils com perilloses, perquè els narcotraficants estan molt ben organitzats i van armats, però aquell dia els agents van fer sort. Una patrulla va detectar un vehicle que circulava massa ràpid i li va demanar que parés. El conductor no va fer cas dels agents i va fugir. Més tard, els Mossos van localitzar el vehicle fugat en un pàrquing de sorra proper a la cala de Port Olivet i allà es van trobar l'escena: una dotzena de persones descarregaven els fardells de droga d'una narcollanxa. Els Mossos no van deixar escapar l'oportunitat: van demanar reforços i l'operatiu es va saldar amb set detinguts (alguns van poder fugir), 4 tones d'haixix i la narcollanxa que feien servir els narcotraficants: un vehicle de 13 metres de longitud amb tres motors d'uns 300 cavalls cadascun que li permeten arribar a velocitats inassumibles pels policies que lluiten contra el narcotràfic i que, després de quedar confiscada, algú va intentar robar-los-hi.

Després del cop policial, els detinguts van passar a disposició judicial i el vehicle va quedar amarrat al port de l'Ametlla, sota custòdia policial. Les narcollanxes, que estan prohibides per llei i la sola tinença ja es considera tràfic de drogues, poden arribar a costar més de 300.000 euros. "La gent anava a passejar pel port i es trobaven aquella embarcació allà al mig", explica el president de la Confraria de Pescadors de l'Ametlla, Miquel Brull. Amb el pas dels dies, el vehicle fins i tot es va convertir en una atracció i algunes persones anaven a fotografiar-s'hi.

El vigilant va haver de fugir

Els Mossos passaven també per la zona, fent rondes, però no tenen efectius per vigilar el vehicle les 24 hores. Una nit, el vigilant del port va sentir soroll i va anar a mirar què passava. Enmig de la foscor, va sorprendre tres persones que anaven tapades i que intentaven robar la narcollanxa. L'home va anar cap a ells i els va cridar l'atenció, però en lloc de fugir van arrencar a córrer cap a ell. Va ser el vigilant qui va haver de girar cua i escapar-se. Va aconseguir amagar-se i va avisar els Mossos, "que van arribar de seguida", segons explica Brull. Ara bé, els tres sospitosos, que semblaven estrangers, ja no hi eren.

Consultats per aquest diari, els Mossos no volen donar detalls del cas perquè "la investigació encara està oberta". Tot i això, els agents confirmen que fa pocs dies van retirar la narcollanxa de l'aigua per evitar altres possibles intents de robatori. Fonts del cos van explicar a l'ARA que aquests vehicles s'acaben destruint però que cal una ordre del jutge. Fins que no arriba, la seva responsabilitat és custodiar-la.

La policia catalana té alguns magatzems on es poden guardar els elements confiscats, com ara cotxes, però no hi ha instal·lacions per a vehicles tan grossos i, per aquest motiu, la tenien al port. En un cas similar, l'any passat van arribar a guardar una narcollanxa a Egara, el quarter general dels Mossos, a Sabadell. I durant el 2023 els narcos van protagonitzar, almenys, tres intents per "recuperar" narcollanxes que havien estat confiscades. Per complicar encara més els robatoris, els agents inutilitzen els vehicles i els treuen les bateries i els arrancadors, si bé la gran dificultat per robar un vehicle així és el transport, ja que calen camions de gran envergadura.

Punts calents

Fonts policials confirmen també que cada cop arriba més droga a través de narcollanxes "a tota la costa catalana", tot i que entre els punts més calents hi ha les cales de l'Ebre i les de Girona. La droga arriba del Marroc, majoritàriament, per després distribuir-se des de Catalunya cap al centre d'Europa.

Les bandes acostumen a ser d'altres països, però els cal algú que controli el territori. En el cas del grup detingut a finals de maig a la petita cala de l'Ametlla, els membres provenien de Manlleu i acostumaven a tenir més presència a la zona de Girona. Cinc dels set detinguts acumulaven 113 antecedents.

stats