Medi Ambient
Camp de Tarragona 17/10/2023

"Som nosaltres els que ens hem d'adaptar a les noves condicions, no al revés"

Xavier Pié, viticultor del Camp de Tarragona, assumeix que caldrà "reduir la producció" de vi

2 min
Xavier Pié, viticultor.

TarragonaEl raïm és un dels grans afectats per la greu sequera al país. En algunes zones de Catalunya, com el Garraf, la falta d'aigua ha fet caure la collita un 80%. I en unes altres, com el Penedès, els agricultors només podran collir la meitat del raïm en comparació amb l'any passat, que ja va ser un exercici castigat per la sequera. Segons la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), a tot el país la verema serà un 48% inferior a la d'un any normal. I res fa pensar que la situació hagi de millorar. "El que no podem fer és enganyar-nos", diu Xavier Pié, viticultor del Camp de Tarragona i president de la DO Catalunya. "Si pots regar, fantàstic, però si tenim pobles amb restriccions en el subministrament d'aigua de boca i la competència del sector industrial i del sector turístic, que també necessiten molta aigua, s'haurà de prioritzar i el cultiu de regadiu a Catalunya ho tindrà molt difícil", adverteix.

Pié, que també és vicepresident de la FCAC, té assumit que en un futur "caldrà reduir la producció i determinats rendiments que ara ens semblen normals passaran a ser inferiors". Si fins ara s'ha intentat plantar el màxim nombre d'arbres per hectàrea, amb la falta d'aigua actual caldrà començar a "extensificar", diu, i pronostica que alguns cultius que s'havien començat a regar tornaran a ser de secà. "La visió economicista et fa regar per obtenir més producció, però la viticultura, com el cultiu dels ametllers i els garrofers, sempre havia estat de secà", recorda. I afegeix: "Som nosaltres els que ens hem d'adaptar a les noves condicions, no al revés".

Per poder sobreviure amb aquestes noves condicions, Pié defensa que "cal donar valor al secà com una alternativa més sostenible" i reivindica que també en pot sortir un bon producte "sense forçar la planta a produir més".

Aquest any, Pié ha collit un 25% menys de raïm que l'any passat, que també va ser un mal any. Però la seva preocupació ja no és la producció, sinó "l'estat de la vinya".

stats