SALUT
Camp de Tarragona 24/01/2024

L’Hospital del Vendrell s’amplia per cobrir la comarca que més creix

En breu es licitaran les obres que permetran augmentar sensiblement la capacitat del centre sanitari

3 min
L’Hospital del Vendrell va ser inaugurat el 2005 i en pocs anys es va veure la necessitat d’una ampliació per cobrir la demanda de la comarca.

El VendrellEl 5 de novembre del 2005, el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, acompanyat de la consellera de Salut, Marina Geli, inaugurava l’Hospital Comarcal del Vendrell, la darrera instal·lació hospitalària construïda fins ara a les comarques de Tarragona. Estava dissenyat per donar servei als 73.000 habitants que llavors tenia la comarca del Baix Penedès i també una important població turística, especialment durant els caps de setmana, que podia ampliar aquesta població fins als 90.000 habitants. Així, desenes de milers de persones evitaven haver de desplaçar-se a Tarragona o Barcelona per rebre assistència sanitària.

En pocs anys, aquest centre hospitalari es quedava petit. I és que el Baix Penedès és la comarca de Catalunya amb un creixement demogràfic més important. Per això, ben aviat la Xarxa Santa Tecla, que gestiona el centre hospitalari, es va plantejar l’ampliació. L’avantprojecte d’ampliació respon al pla funcional d’ampliació de l’Hospital Comarcal del Vendrell del Servei Català de la Salut, que preveu una ampliació de l’actual edifici de més de 9.000 metres quadrats, amb un cost de 45 milions d’euros.

Significarà l’ampliació estructural de l’Hospital del Vendrell per augmentar la seva capacitat i la cartera de serveis, amb l’objectiu de millorar l’atenció especialitzada i de proximitat a la ciutadania del Baix Penedès. Aquesta ampliació, dissenyada amb espais polivalents i adaptables a incidències disruptives com la pandèmia del covid-19, comportarà un increment significatiu de la capacitat de llits d’hospitalització i d’activitat ambulatòria, del servei d’urgències, de les consultes externes, de les intervencions de cirurgies majors i menors ambulatòria, de l’endoscòpia (diagnòstica i terapèutica) i dels tractaments amb règim d’hospital de dia.

Una solució definitiva

Es tracta d’un projecte que aportarà una solució definitiva a les històriques necessitats assistencials del Baix Penedès, la comarca amb més creixement demogràfic de tot Catalunya (amb una previsió per sobre del 20% fins a l’any 2033, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya). Segons dades del padró, aquest mes de gener el Baix Penedès ha arribat als 115.802 habitants. La principal justificació i repte d’aquesta ampliació, segons la Xarxa Santa Tecla, és que l’hospital s’ha quedat petit per donar resposta a la demanda de la seva població de referència, a causa d’un fort increment poblacional (del 2%-3% anual en els darrers 18 anys, sense tenir en compte les segones residències i l’increment poblacional durant l’estiu) i un significatiu increment de l’activitat sanitària (per exemple, un increment del 37% en el nombre total d’altes, gairebé un 60% més d’intervencions de cirurgia major ambulatòria o un 170% més en l’activitat de l’hospital de dia en el període 2007-2019).

En les properes setmanes el consell executiu del Govern català ha d’aprovar el projecte i es posarà en marxa el procés de licitació. El president de la Generalitat de Catalunya , Pere Aragonès, i el conseller de Salut, Manel Balcells, es van comprometre a tirar endavant aquesta ampliació el 7 de desembre del 2022, en una visita que van fer al centre mèdic penedesenc. L’objectiu és que durant aquest 2024 comencin les obres i que el 2027 o 2028 aquesta ampliació sigui plenament operativa, tot i que alguns nous espais puguin estar en funcionament abans. Durant les obres, l’hospital vendrellenc continuarà amb la seva activitat normal.

Les instal·lacions del nou hospital del Vendrell s’ubiquen en un terreny de prop de 30.000 metres quadrats situat al polígon Les Mates i compten amb un total de superfície construïda de 15.800 metres quadrats, dels quals més de 9.500 es destinen a les àrees d’urgències, consultes, intervencions quirúrgiques, hospitalització, hospital de dia i diagnòstic per la imatge.

Donat l’increment de població de la zona i la creixent demanda de serveis sanitaris, l’ampliació incidirà en consultes externes (Mòdul A); àrea d’hospitalització, hospital de dia, diagnòstic per la imatge i farmàcia (Mòdul B); urgències i àrea quirúrgica (Mòdul D) i urbanització exterior.

En xifres, aquesta ampliació suposarà disposar, per a consultes externes, de 19 despatxos més; per a urgències, de 19 boxs més per als nivells I, II i III de consulta de triatges i 2 consultes més per als triatges de nivell IV i V; per a la unitat de semicrítics, crítics i reanimació post-quirúrgica, 2 llits més; per a l’hospital de dia, 4 places més; per al bloc quirúrgic, 2 quiròfans polivalents, 2 quiròfans de CMA, 2 sales d’endoscòpia i 20 boxs de CMA i endoscòpia més; i pel que fa a hospitalització, l’increment serà de 40 llits, i per a atenció intermèdia una primera fase de 36 llits més.e

stats