terra -no somnis- 18/10/2023

La malvasia torna al Camp

2 min
Àngel Pérez, gerent de restaurants, servint Aproppòsit Malvasia.

Sempre ha estat una varietat minoritària al Camp de Tarragona, però municipis com Valls, Vallmoll i Puigpelat n’han tingut sempre registres de cultiu. S’extingeix just abans de la plaga de la fil·loxera, però la constància d’alguns cellers fa que avui s’hagi recuperat. Mas Vicenç, a Cabra del Camp, va decidir plantar fa sis anys malvasia. “Així com el moscatell ha perviscut, la malvasia es va perdre, però amb el pare vam decidir reintroduir-la a l’Alt Camp per valorar-ne el potencial enològic. No volia incorporar-la a cap dels vins perquè ja els tenim definits. Els primers anys vam vendre el raïm, però des de fa dues anyades el destinem a l’Aproppòsit”, explica Vicenç Ferré, l’enòleg. “Hi ha més de cent clons de malvasia, la de Sitges és una de les més preuades. La nostra tendeix a tenir-hi similituds. És aromàtica, però no té tanta acidesa. I és més refrescant”, admet Ferré.

Aproppòsit és una join venture d’El Pòsit amb el celler de Cabra del Camp que fa palesa una tendència: alguns restauradors opten per comprar els vins directament a l’elaborador, sense intermediari, i busquen referències singulars i identitàries per incorporar a la carta. “Estem contents que s’incorporin vins amb tipicitat al restaurant i que vulguin mostrar les varietats ancestrals del Camp de Tarragona. Nosaltres hem fet un esforç per vinificar la malvasia, li hem donat una oportunitat i El Pòsit tanca el cercle perquè s’hi ha sumat amb valentia”, resumeix Vicenç Ferré. El resultat és un vi sec i perfumat, que neix sota l’empara de la DO Tarragona. Graduació baixa, acidesa alta i salinitat. Hi ressalten les aromes botàniques, l’aranja i el pètal de rosa. Té un punt exòtic, fins i tot en el cromatisme taronja fruit de la maceració amb les pells, i harmonitza molt bé amb la cuina de mar i el clima més tòrrid que vivim. “El vam tastar amb un plat de bacallà amb romesco i tocs cítrics i hi quedava fantàsticament bé, com també hi escau un arròs amb closca”, resumeix l’enòleg. Se n’elaboren 2.600 ampolles anuals.

La curiositat de Mas Vicenç per la malvasia va més enllà: n’han submergit àmfores de fang plenes al port de Tarragona en una experiència col·lectiva per explorar la criança al mar, amb altres elaboradors i varietats. El projecte veurà la llum els mesos vinents. “Constatem que hi ha efervescència enològica. Nosaltres, per exemple, hem llançat al mercat dos ancestrals, els Colldecabra, de macabeu i de garnatxa negra, però el consumidor no els absorbeix tan de pressa com voldríem”, es lamenta Vicenç Ferré. “Evoluciona més el sector que el consum. Però des del celler fem una feina pedagògica i d’educació molt forta a través de l’enoturisme per mirar de resoldre-ho”, conclou.

stats