Contingut patrocinat
Camp de Tarragona 14/11/2023

Neix Catalunya Vinyeró: vins elaborats pels mateixos pagesos

Una nova distinció entre els vins DO Catalunya

Redacció
3 min
El nou distintiu de 'Catalunya Vinyeró'

La Denominació d’Origen Catalunya ha creat una nova distinció, sota la marca Catalunya Vinyeró, que distingeix aquells vins que han estat elaborats per pagesos i pageses durant tot el procés, inclosa la seva comercialització. El terme Vinyeró (de vigneron) defineix un artesà o artesana que treballa la vinya, però que també elabora el vi i el comercialitza. És a dir, és la combinació o la suma dels termes viticultor (el pagès) i vinicultor (l’elaborador). Vinyeró és qui vetlla per les seves vinyes, però també assumeix tots els processos fins que l'ampolla de vi acaba en mans del consumidor. Controlant tot aquest procés, el Vinyeró demostra un compromís ferm amb el seu producte, amb el seu entorn i també amb el paisatge i el seu públic. Sens dubte, és una informació de valor en el moment de decidir-nos per un producte o per un altre i, per aquest motiu, la DO Catalunya ha creat aquesta nova distinció, per oferir al consumidor la màxima transparència i garantia sobre el producte.

Cada vegada més, els consumidors reclamen una major informació sobre els productes que han d'adquirir i no para de créixer el percentatge de persones que aposten per una compra més conscient, prioritzant valors com la sostenibilitat –en el seu sentit més ampli–, l’origen, la proximitat o l’artesania. Amb el distintiu Catalunya Vinyeró, la DO Catalunya garanteix que darrere del vi hi ha un viticultor o viticultora que ha tingut cura de tot el procés, que l'elabora i el comercialitza i, per tant, que ha fet una aposta important per fer arribar el seu producte directament al mercat, sense intermediaris, i vetllant pel vi en tot moment: des de la vinya fins al celler.

Un agricultor treballant a la vinya.

El procés del vi comença amb el cultiu del raïm, que s'haurà d'anar controlant fins que arriba al punt ideal de maduració, moment en el qual cal veremar. Quan ja tenim el raïm, s'ha de desrapar, és a dir, separar el gra de raïm de la rapa. Si no es retirés, donaria un gust aspre al vi. A continuació s'ha d'esprémer i premsar, per treure el suc al raïm i poder començar amb la fermentació. Un cop superat aquest procés biològic, encara caldrà separar les impureses i començar l'envelliment, que pot tenir una durada molt variada en funció del tipus de vi que es vulgui fer. No és fins que acaba tot aquest procés que ja es pot comercialitzar. A partir d'ara, quan trobem un vi DO Catalunya amb la marca Catalunya Vinyeró tindrem la seguretat que darrere hi ha un viticultor o viticultora que ha fet tot aquest procés, cuidant la vinya i elaborant el vi exclusivament amb els seus raïms i assumit la seva comercialització.

Ferm compromís amb el producte

El fet que un pagès decideixi fer-se càrrec de tot aquest procés indica un ferm compromís amb el seu producte i té un doble objectiu: per una banda, vetllar per l’expressió de les vinyes, dels seus raïms i del seu entorn, i per l'altra, un cop són dins de l’ampolla en forma de vi, assegurar que el producte es valora i que els preus al llarg de tot el procés són justos. Aquest compromís és una clara garantia d’arrelament al territori i d'interès per preservar l’entorn. I és que no hem d’oblidar que el paper dels pagesos i pageses és estratègic en termes d’equilibri territorial, de sostenibilitat, de dinamització econòmica de moltes comarques, etc. 

Ja es poden trobar al mercat diverses referències Catalunya Vinyeró i durant els propers mesos s’hi sumaran més vins. Per trobar aquests vins només s’ha de buscar el nou distintiu a l’ampolla. Per trobar-ne més informació i la llista dels vins adherits, podeu consultar www.docat.cat.

Patrocinat per:
stats