Justícia

Els presos també van a l'escola a l'estiu

Un miler de reclusos de tot Catalunya s'inscriuen als cursos de reforç de juliol i agost

3 min
Interns de la presó Mas d'Enric a l'aula d'estiu.

El CatllarEls presos catalans tenen l'opció, per primera vegada, de continuar fent classe a l'aula d'adults durant les vacances d'estiu. L'objectiu de la mesura, que ja fa molts anys que s'havia plantejat i encara no s'havia dut a terme, és que els reclusos tinguin un reforç en aquelles matèries que més els costen. "L'educació és una eina indispensable per a les persones recluses i redueix el risc de reincidència", ha explicat aquest matí la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, durant la presentació d'aquests cursos d'estiu. A la roda de premsa, que ha inclòs una visita al centre penitenciari Mas d'Enric del Catllar (Tarragonès), també hi ha participat la consellera d'Educació, Anna Simó, perquè per poder oferir-los ha calgut la col·laboració de les dues conselleries.

A tot Catalunya hi ha 8.000 presos, 1.500 dels quals estan en règim obert (llibertat condicional) i els 6.500 restants entre reixes. Del total, n'hi ha un 60% de matriculats a l'escola d'adults. Si només tenim en compte els 6.500 presos en règim tancat, el percentatge de matriculats és una mica més baix i se situa en un 47%. Els que ja poden sortir de la presó aprofiten l'avinentesa per estudiar a fora, però la resta han d'anar a les aules que hi ha dins les presons i, tal com ha dit Ubasart, "a les presons no es fan vacances".

Tampoc faran vacances els 48 docents que la conselleria d'Educació ha contractat durant dos mesos perquè els reclusos que vulguin puguin continuar anant a classe. Se n'han apuntat un miler. Un d'ells és el Roberto Carlos, que aquest matí ha acceptat parlar amb els periodistes que hem pogut entrar a la presó. "Per a mi és un reforç important de cara al curs de setembre", ha explicat, i s'ha mostrat convençut que els estudis són molt importants per tenir més oportunitats un cop surti de la presó. El Roberto Carlos, que està en presó preventiva i si tot va bé sortirà aviat, ja ha après català, però el que més l'atrau són les ciències: "A mi el que m'agrada és la física, la química i les matemàtiques", ha dit. I ha valorat molt positivament la feina que fan els docents durant tot l'any i també la dels que han començat a impartir classes ara fa un mes, com el Dani.

Formar els docents

"Era un àmbit on volia treballar i per a mi va ser una oportunitat", explica el docent, a qui li agradaria continuar treballant al centre penitenciari el curs vinent. El jove professor ha reconegut que el primer dia que hi va entrar a treballar li va fer molt de respecte haver-se d'esperar que s'obrís una porta fins que no es tancava la del darrere, a més de tot el sistema de seguretat. A ell i als 47 docents més que s'han contractat aquest estiu, se'ls ha fet un curs de formació per explicar-los com és la població reclusa i se'ls han donat dues guies didàctiques per ajudar-los en una tasca complicada. Un dels punts més difícils és "la infinitat de nivells dels alumnes", perquè n'hi ha alguns que ni tan sols parlen català o castellà i uns altres que no saben escriure. De fet, un 79% dels presos que hi ha a Catalunya no tenen l'ensenyament obligatori. Malgrat tot, el Dani ha destacat que els alumnes estan "molt motivats".

La consellera Simó ha insistit que "el que calia era començar" i que després d'aquesta primera experiència ja es veurà quins canvis caldrà introduir-hi. Un dels grans reptes és aconseguir que els interns que s'inscriguin a les classes de reforç siguin els que més ho necessiten. Durant l'any, els docents i l'equip directiu, que coneixen molt bé els interns i hi tenen certa influència, intenten convèncer els que més ho necessiten perquè vagin a classe. Però tots aquests professionals ja estan de vacances i en lloc seu entren els professors de reforç. Per sobre d'ells hi haurà la pedagoga del centre penitenciari i la cap de programes d'educació social, que faran torns a les vacances perquè almenys sempre n'hi hagi una treballant, però no serà fàcil seduir els interns que més necessiten les classes: "Hi ha alumnes que hi venen a aprendre, però n'hi ha d'altres que venen a liar-la", admet el Roberto Carlos.

stats