ECONOMIA
Camp de Tarragona 17/02/2021

De Tarragona a Turquia en només 60 hores

La ruta setmanal de ‘short sea shipping’ potencia la diversificació i la intermodalitat del port tarragoní

ARA
3 min
El vaixell Super-Fast Balears carregant.

TarragonaLa setmana passada va començar a operar al port de Tarragona un nou servei regular ro-ro (de l’anglès roll on - roll off, és a dir, de càrrega horitzontal, tipus ferri) que l’unirà cada setmana amb el port d’Esmirna, a Turquia. Operat per l’empresa Ekol Logistics, la naviliera DFDS, la terminal Euroports i la consignatària Arola, la nova ruta de short sea shipping és una oportunitat perquè el port tarragoní creixi en diversificació i intermodalitat.

Aquest nou servei de caràcter setmanal tindrà capacitat per moure unes 210 unitats de transport (UTI) de càrrega rodada, incloent-hi tant camions i semiremolcs com la possibilitat de carregar contenidors, maquinària pesant o càrregues especials. La ruta va començar les seves operacions amb una càrrega formada per uns 150 camions per al transport de mercaderies per compte d’una important multinacional tèxtil espanyola.

En dos dies i mig

En dos dies i mig

L’operativa s’inicia amb la sortida del vaixell des de Turquia els diumenges i la seva arribada a Tarragona dos dies i mig després, els dimarts a la nit, i possibilita que els camions arribin a instal·lacions logístiques de l’interior de la Península els dimecres a primera hora, on la mercaderia es processa i des d’on es distribueix a escala mundial el mateix dimecres o l’endemà. I així cada setmana.

El president d’Ekol Logistics, Ahmet Musul, afirma que “la nova operativa suposarà que Tarragona sigui el port peninsular amb la connexió més ràpida amb Turquia, per sota dels 3 dies, i, atès que es tracta d’una connexió ro-ro, permet aconseguir uns temps porta a porta extremadament competitius i àgils”. Aquest nou servei, destaca Musul, “ofereix serveis complets i té capacitat d’arribar de manera àgil i ràpida -competeix amb la carretera- a qualsevol punt de la península Ibèrica, fins i tot el cap de setmana”: “Som un OEA (operador econòmic autoritzat) i podem despatxar la mercaderia de manera àgil”.

El servei de logística global d’Ekol Logistics uneix Tarragona i Esmirna en 60 hores i pot fer lliuraments en 96 punts de l’Estat. Fa recollides en qualsevol punt d’Espanya fins als dimecres a la tarda i lliuraments en qualsevol punt de Turquia els dilluns. I, en sentit contrari, fa recollides en qualsevol punt de Turquia fins als dissabtes a la tarda i lliuraments en qualsevol punt de l’Estat els dimecres. Ekol Logístics també ofereix aquest mateix servei en 144 hores amb Portugal. Fa recollides en qualsevol punt de Portugal fins als dimarts a la tarda i lliuraments en qualsevol punt de Turquia el dilluns següent. I, en sentit contrari, fa recollides en qualsevol punt de Turquia fins als dissabtes a la tarda i lliura la mercaderia en qualsevol punt de Portugal els divendres.

El president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset, considera que “la ruta i les possibilitats que obre són una important millora en el trànsit de la càrrega general i un pas endavant per al port i per al territori”. Cruset afirma que tant ell com els responsables tècnics de l’Autoritat Portuària estan “convençuts que aquesta nova ruta beneficiarà els plans de diversificació de trànsits del port, l’impuls de la intermodalitat i, al mateix temps, la potenciació de les inversions que està fent el port tarragoní: la construcció de la nova zona d’activitats logístiques (ZAL) i la terminal intermodal de Guadalajara”.

Per al president del Port de Tarragona, “l’arribada d’aquest nou trànsit reforça les relacions i les rutes comercials amb un mercat molt interessant per al port i per al territori, com és Turquia”. Cruset creu que “es tracta d’una gran oportunitat, ja que obre la porta a altres empreses interessades a exportar amb destinació a Turquia”.

stats