Alimentació

Unió de Pagesos planta la Llotja de Reus per denunciar la seva "opacitat" a l'hora de fixar preus

El sindicat agrari demana al Govern que faci de mediador per resoldre el conflicte

3 min
Imatge d'avellanes en una explotació agrícola de Vilallonga del Camp, al Tarragonès.

ReusEl sindicat Unió de Pagesos ha rebutjat participar en les reunions que tenia previstes amb la Llotja de Reus per parlar del preu de l'avellana, l'ametlla i la garrofa. Vol denunciar així "l'opacitat" d'aquesta institució. "Quan veus que aquestes reunions no serveixen per a res i que cada cop tenen més supèrbia, més val no anar-hi", ha denunciat Sergi Martínez, responsable del sindicat del sector de l'avellana.

És el primer cop en cinc anys, des que els pagesos estan convidats a aquestes reunions, que el sindicat agrari deixa plantada la Llotja. A la roda de premsa que ha organitzat el sindicat per fer públic el seu disgust també hi havia els representants del sector de l'ametlla i de la garrofa, i tots ells estaven indignats. No entenen per què els preus són tan baixos i demanen al departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que faci de mediador en aquest conflicte, que fa anys que s'arrossega.

La Llotja de Reus és qui cada any fixa els preus d'aquests productes i els decideix fent una mitjana dels preus que els passen els operadors. "Els responsables de tot això no és tant la Llotja com els mateixos operadors", han denunciat els pagesos. "Se suposa que el preu hauria d'anar en funció de l'oferta i la demanda, però a ells tant els fa si no hi ha hagut collita, als pagesos que els bombin", ha insistit Martínez, que ha recordat que els preus gairebé no han variat en els darrers tres anys, tot i que les collites hagin estat molt diferents.

A Catalunya hi ha 9.000 hectàrees d'avellaner i, d'aquestes, 6.000 són de regadiu, la meitat de les quals depenen del pantà de Riudecanyes, que està totalment sec. "Amb aquesta perspectiva, el preu de la Llotja hauria de pujar atès que la collita serà curta", denuncien els pagesos.

El preu de la garrofa sí que ha variat i ho ha fet per patir una caiguda que "fa perillar les explotacions", segons ha denunciat Jordi Castellnou. Fa dos anys el quilo es pagava a 2 euros i a principis d'aquest any se situava en 1,5 euros. Ara es paga a 0,40 euros.

L'ametlla també ha patit una important caiguda: ha passat de 3,50 euros el quilo l'any passat a 2,60. "El preu que ha fixat la Llotja no és baix, és ruïnós", ha denunciat Ramon Bonet, portaveu del sindicat del sector de l'ametlla. "Mai havia vist aquest preu", ha lamentat.

Preus inferiors a altres llotges

Els pagesos han repassat els preus que fixen altres llotges, com la de Múrcia, la de l'Ebre o la de Còrdova, i han criticat que la que paga el preu més baix sempre és la de Reus.

El problema dels preus se suma al que ha provocat la sequera, que aquest any ha matat molts arbres fruiters. De moment, els pagesos estan pagant la falta d'aigua amb una collita més petita i de mida inferior, però quan arribi la primavera i els arbres hagin de brotar es veurà quants s'han quedat pel camí. "Arribarà un punt que no hi haurà pagesia", ha advertit Martínez.

La Llotja, amb el suport de la Cambra de Comerç de Reus, ha fet públic un comunicat en el que defensa la "total transparència" en la fixació de preus, a través del càlcul de la mitjana dels imports marcats pels múltiples operadors, amb "mesures correctores per descartar alguns imports a l'alça o a la baixa amb desviació percentual significativa". En la seva defensa, la Llotja també indica que els preus de l'Observatori de Preus de la Generalitat de Catalunya "no mostren gairebé cap diferència substancial respecte als de la Llotja de Reus, la qual cosa evidencia que ambdós indicadors treballen d'una forma correcta".

stats