CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 14/04/2021

Cartes a la Directora 14/04/2021

3 min

La justícia

Lenta, anacrònica. Així és com sento que és la justícia espanyola país quan: 1) veig el temps que tarda per tenir una sentència en temes tan punyents com el dret de família, la violència de gènere, els litigis laborals, els drets a l’habitatge, l’educació o la salut; 2) no aplica al màxim les oportunitats de les noves tecnologies per ser més competents, eficients i eficaços; 3) no tracta igual tots els ciutadans que ha de servir i respectar, 4) protegeix els interessos de les grans corporacions, els bancs, els poders fàctics, els corruptes i la política, reinterpretant al seu gust el text de la Constitució i les lleis per afavorir-los.

La societat és dinàmica i per això les lleis s’hi han d’anar adaptant, i els que les apliquen també. L’administració de justícia segur que està plena de dones i homes de bé, amb vocació i que volen ser útils als ciutadans. Sisplau, prengueu protagonisme i actueu per dignificar la vostra professió.

GEORGINA DALMAU PONS

SABADELL

El decret de renovables

Honorable senyor Damià Calvet, conseller del departament de Territori i Sostenibilitat, no ens faci culpables als que estem en contra del decret llei 16/2019, de mesures urgents per a l’emergència climàtica, de ser poc solidaris i poc sostenibles. Moltíssimes persones que estem en contra d’aquest decret estem lluitant des de fa molts anys per apostar per les energies renovables. I tant que estem d’acord a afavorir aquest tipus d’energies! Però no així! Creiem que un paisatge amb instal·lacions renovables, tant al medi rural com a l’urbà, ha de ser compatible amb la qualitat de vida i l’activitat econòmica des de l’agricultura fins a la indústria, passant pel turisme. Però això no és el que el decret 16/23019 està afavorint. ¿Ha vist que els projectes presentats s’implanten sobre superfícies agrícoles i forestals que caldrà talar? (Al Priorat, serien més de cent hectàrees de vinyes velles, oliveres i boscos que caldria eliminar). No pot ser que l’enriquiment de grans empreses i multinacionals passi per trinxar la biodiversitat, el paisatge i el teixit productiu agrícola del nostre territori. I això és el que afavoreix el decret 16/2019. Conseller, escolti el territori. Renovables sí, però no així!

JOSEP BARJUAN

EL MASROIG

Negociar molt

Cal que Catalunya tingui un govern aviat, però les notícies sobre les negociacions no deixen de ser preocupants. Sembla que no hi ha manera que els partits que podrien arribar a un acord obviïn els recels. Els diria que cal que tothom cedeixi una mica, en benefici del bé comú. Que tinguin en compte el consell que Clement Attlee va donar a James Callaghan quan el va nomenar ministre -segons explica aquest últim a les seves memòries-: “Sàpiga que a partir d’ara vostè haurà de negociar molt. I que no es pot insultar avui aquell amb qui haurà de negociar l’endemà”. Un bon consell.

JOSEP VARELA I SERRA

LLEIDA

La vacuna i la llibertat

És sabut que per viure en societat cal admetre condicionants que potser van en contra dels teus principis, però s’ha de fer per raons òbvies. Pel que fa a la vacunació, de què tant es parla aquests dies, cal tenir això molt en compte abans de prendre cap decisió. Vacunar-se serveix per protegir-te a tu i als altres de la maleïda pandèmia. Com a professional, puc dir que la vacunació és l’eina més eficaç per evitar mals majors. El món no seria el mateix sense aquesta praxi. Anar a la contra vol dir formar part del grup de gent que no veu que els científics treballen per salvar-nos a tots. Llibertat sí, però no pas a canvi de morir.

ALBERT ALTÉS SEGURA

LLANÇÀ

stats