Castells i muixeranga s'agermanen aquest cap de setmana a Algemesí

Els Castellers de Sants participen aquest dissabte en la XIXa Trobada de Muixerangues

El centre neuràlgic de les muixerangues acull aquesta setmana una de les actuacions més destacades de l'any. La Trobada de Muixerangues compta amb les dues colles locals (la Muixeranga d'Algemesí i la Nova Muixeranga d'Algemesí), a més d'una altra colla muixeranguera i una colla castellera. Aquest any hi formaran part la Colla de la Safor de Gandia i els Castellers de Sants.

Les quatre colles actuaran aquest dissabte a la plaça Major d'Algemesí, en una diada en la qual la presidenta de la Nova Muixeranga, Ester Ferrer, explica:  "Intentem que es vegin els millors castells possibles i hem apostat per colles importants"; tal com va poder demostrar l'any passat la Jove de Tarragona, que va realitzar el primer castell de nou vist mai a Algemesí.

Des dels Castellers de Sants aquesta actuació també suposa un repte de portar molta gent en unes dates que segons el seu president, Lluís Gómez, són força complicades. Tot i tenir algunes baixes destacades, especialment a tronc,  els Borinots van amb la intenció de portar els castells de vuit bàsics al País Valencià. Aquesta actuació, però, no serà la primera que fan els Borinots a Algemesí, ja que també hi van participar l'any 2001.

Quan s'acabi l'actuació, que serà la primera retransmesa per la nova televisió valenciana À Punt, totes quatre colles realitzaran un sopar conjunt. A més, diumenge també estan programades diverses activitats tant per la canalla com per la resta de la colla. La relació entre els santsencs i la Nova Muixeranga també s'estendrà, ja que l'any que ve colla valenciana actuarà a Sants, previsiblement en l'actuació de vigílies dels Borinots del mes de maig.

La Muixeranga, una tradició en expansió

Tal com les colles castelleres estan vivint una època de propagació arreu de Catalunya, la Muixeranga també ho està fent al País Valencià. La tradició s'ha establert principalment a Algemesí i a l'Alcúdia, però Ferrer destaca que últimament s'han format noves colles arreu del territori i algunes de consolidades com la Conlloga de Castelló de la Plana, que ja fan figures de cinc. De la mateixa manera,  aquest any ha nascut una federació de muixerangues per tal de poder gestionar les diverses colles.

Més continguts de