La diada de Sant Fèlix més imponent

Vilafranca vibra amb la gamma superior: el tres de deu amb folre i manilles, el quatre de nou sense folre i el dos net destaquen entre l'allau de gammes extra

Vilafranca del Penedès es transforma per unes hores per esdevenir l'epicentre més important del món casteller. Quatre de les millors colles del moment alcen les seves torres humanes a l'autoanomenada plaça més castellera. Enguany el nivell ha estat d'excepció i el premi se l'han acabat emportant les formacions que han atacat construccions de la gamma superior. El tres de deu amb folre i manilles, el quatre de nou sense folre i el dos de vuit net han estat els millors castells d'una jornada històrica.

L'inici puntual deixa la diada en poc menys de cinc hores 

Enguany els administradors de la festa han estrenat algunes iniciatives per aconseguir alleugerir la durada de l'actuació. Els organitzadors han establert un cordó de seguretat per permetre als Castellers de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa accedir a l'espai ubicat a la façana de l'Ajuntament.

Si bé estava previst que les formacions alcessin els seus pilars d'entrada a plaça de dues en dues, finalment només ha estat possible en el cas dels Castellers de Vilafranca, que ho han fet des del carrer de Santa Maria, i els Minyons de Terrassa, des del carrer de la Cort. Quan la Colla Vella ha aconseguit fer-se lloc per alçar el seu pilar, la Joves Xiquets de Valls encara era lluny de la plaça de la Vila. Tot i els desajustos d'aquestes novetats, la iniciativa ha estat molt positiva, ja que la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha pogut col·locar els segons del seu primer castell, el quatre de nou amb folre i agulla, a dos quarts d'una en punt. Abans de tres quarts, els vallencs ja havien descarregat el primer castell de gamma extra.

Els rosats descarreguen el seu primer quatre de nou sense folre

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha imposat el ritme de la gamma extra en la primera ronda. L'anunciat quatre de nou amb el pilar s'ha bastit amb decisió però amb nervis. L'estructura exterior ha treballat amb comoditat fins que l'espadat s'hi ha endinsat al mig. En perdre referències el tronc s'ha començat a desquadrar però el castell ja estava dat i beneït. L'espadat ha acabat de fer la seva part, evitant girar-se en els moments més compromesos.

En la segona ronda han demostrat aquella rauxa que els caracteritza en alçar el tres de deu amb folre i manilles després d'un peu desmuntat i quan tot semblava indicar que tornarien a desfer-lo. Animats per la plaça han bastit el tres però la construcció no s'alçava en les millors condicions i ha acabat fent llenya amb el setè pis col·locat. El seu moment màgic ha arribat, però, en el tercer torn.

La Colla Vella ha decidit ajornar els deu pisos per portar a plaça el quatre de nou sense folre. Els vallencs han sabut dosificar les seves forces, prement quan tocava i deixant ballar el castell quan era necessari. En el moment de l'aleta el quatre s'ha tensat però l'han dominat amb gran veterania fermant els ànims, que han esclatat en treure el pis de quarts. La bicentenària colla rosada havia coronat tres cops aquesta estructura però la d'avui ha estat la primera que descarreguen en l'època moderna dels castells. Lluny de conformar-se, les dones i homes de Manel Urbano han fet un nou pas endavant. S'han oblidat de les manilles per buscar un doblet històric. Han atacat el dos de vuit sense folre, si bé aquest semblava que no tenia tant rodatge com la resta de construccions. A poc a poc s'ha anat tensant, intentant fermar tots els moviments. Han fet l'aleta però el dos s'ha col·lapsat i ha acabat cedint. Els càntics no s'han fet esperar, "i Vella, i Vella!!". On n'hi ha tres n'hi ha quatre: amb tota la feina feta han optat pel pilar més gran i han tornat a completar-lo per tercer cop aquesta temporada.

La Joves corona el dos emmanillat i desmunta el cinc folrat

L'estrena de la gamma extra ha hagut d'esperar al segon torn per a la Colla Joves Xiquets de Valls. Els de la camisa vermella han iniciat la seva actuació descarregant amb comoditat el tres de nou amb folre, si bé la intenció d'acomodar-lo tot el possible ha fet que es tensés en alguns instants i que mantingués cert tremolí. Contra tot pronòstic la seva primera estructura de gamma extra ha estat el dos emmanillat. Els vallencs l'han atacat amb molta confiança però les manilles han patit més del normal. El tronc ha aturat un parell de sotragades importants però ha mantingut la verticalitat fins al moment de l'aleta. S'ha trencat per l'encaix entre el tronc i les manilles.

Conscients de l'exigència de la plaça han decidit no reservar cap força, han alçat el cinc de nou amb folre en el tercer torn. El gamma extra s'ha bastit nerviós i ha treballat a la part baixa des del primer moment. Després d'aturar diversos cops, just en el moment decisiu, han decidit desmuntar-lo. El pis de dosos es disposava a ocupar les seves posicions. Han acabat la seva actuació atacant el quatre de nou amb folre, buscant completar l'actuació amb tres castells de nou pisos. Amb problemes al pis de terços, l'estructura s'ha vist perillar abans de l'aleta. Un cop coronat ha començat a espetegar a tots els nivells i ha acabat fent llenya.

Els Minyons descarreguen el tres de deu amb folre i manilles

Han estat els Minyons de Terrassa els primers a apujar l'aposta. El seu tres de deu amb folre i manilles ha estat el primer castell de la gamma superior de la diada. Els malves han fet un cop de puny a la taula completant el castell de deu pisos en el primer intent de la temporada. Durant l'ascens un parell de sotragades han posat l'ai al cor de la plaça de la Vila, però un cop dibuixada l'aleta, els egarencs han demostrat que eren capaços de treballar-lo amb l'èpica necessària. Més tranquil ha estat el seu cinc de nou amb folre, que tot i ser un dels castells més valuosos de la gamma extra s'ha completat amb força comoditat.

El menor dels seus castells de gamma extra, el dos de nou amb folre i manilles, ha arribat a la tercera ronda i ha servit per arrodonir una actuació perfecta. La torre s'ha anat entregirant des d'abans de l'entrada de la canalla però la serenor amb què l'han treballat ha fet posar la pell de gallina. Han completat el seu pòquer de gammes extra amb el pilar de vuit amb folre i manilles. L'han coronat amb molta lentitud i en el moment culminant un fort cop ha decantat tot el seu pes cap al davant i l'ha fet cedir.

Vilafranca corona el tres emmanillat i el dos sense folre

Els Castellers de Vilafranca han seguit el guió establert, i han atacat en el primer torn el millor tres de nou amb folre i agulla dels que han portat a plaça aquesta temporada. El castell s'ha mantingut ferm en tot moment i ha mostrat un espadat de solvència absoluta. El ritme de la diada ha imposat una tensió especial al final de la segona ronda.

Han optat per fer el castell de deu pisos, buscant la perfecció en tot moment. Després de desmuntar-ne un peu, han fet sonar les gralles, han col·locat el pis de sisens i han decidit desmuntar-lo perquè el folre no oferia les màximes garanties per descarregar. A la segona, el castell ha pujat amb més decisió, si bé les manilles no s'han mostrat tan sòlides com hauria estat desitjable. Han treballat laboriosament fins al moment de l'aleta, just després el pis de quints s'ha trencat inevitablement. No s'han arronsat i han preparat el dos de vuit sense folre. La seva torre ha estat tota una mostra de tècnica; lleugera i esvelta, s'ha bastit amb gran convicció, si bé després de coronar-se un fort cop l'ha fet cedir. El seu espadat de vuit pisos és sempre tota una garantia i així ho han demostrat posant la cirereta a una gran diada de festa major.

Colla Vella dels Xiquets de Valls: P4 cam, 4d9fa, i 3d10fm, 4d9, 2d8, P8fm
Colla Joves Xiquets de Valls: P4 cam, 3d9f, 2d9fm c, id 5d9f, 4d9f c, P5
Minyons de Terrassa: P4 cam, 3d10fm, 5d9f, 2d9fm, P8fm c, P5
Castellers de Vilafranca: P4 cam, 3d9fa, id 3d10fm, 3d10fm c, 2d8 c, P8fm

Més continguts de