Menys castells, però més segurs

L'inici de temporada està registrant un descens de castells provats i de percentatge de caigudes

L'inici de la temporada castellera 2019 s'està caracteritzant per un  alentiment general en els registres castellers. Són poques, per tant, les colles que a hores d'ara han començat millor la temporada que l'any anterior. D'aquesta manera, per exemple, s'ha notat un gran descens en els castells de 8 i la gamma alta de 7. Tampoc  s'ha descarregat encara cap 4d9f. Aquesta pausa generalitzada comporta que es vegin menys castells a plaça i amb un percentatge de caigudes molt menor.

Si ens centrem en els castells provats a plaça, computant a partir del 2d6, aquest inici de temporada se n'han alçat 994. D'aquesta manera, no s'arriba a la xifra dels 1.000 castells provats en aquestes dates, límit que sí que s'havia superat en les últimes sis temporades. Aquest fet, per tant, mostra que algunes colles no arriben al nivell del 2d6, però, alhora, la diferència no s'explica sense que moltes colles hagin realitzat menys castells.

Aquest ritme casteller també es pot veure en clau de seguretat i analitzar com està repercutint en les caigudes. Fins avui s'han registrat 12 caigudes, moltes menys que en anteriors temporades. Per trobar una xifra tan baixa ens hem de remuntar fins al 1980, quan també havien caigut dotze castells, però en aquest cas sobre un total de 156 castells intentats, amb un percentatge de caigudes molt elevat (7,69%).

Precisament el percentatge de caigudes és un dels aspectes que ha baixat substancialment en aquest inici de temporada. Actualment la xifra se situa en l'1,2% (a partir del 2d6) mentre que la temporada anterior era del 2,51%. Alhora, entre el 2012 i el 2016 en aquestes dates ja s'havia superat el 3% de caigudes.

Les raons d'aquest descens són, primer de tot, la consciència de les colles dels efectes negatius que els pot comportar una caiguda. Això, sumat al fet que les colles compten amb menys camises a assaig i a plaça, està comportant que a les actuacions es portin castells menys ambiciosos. D'aquesta manera les colles estan completant castells que tècnicament tenen a l'abast i amb un risc menor de caigudes. De totes maneres caldrà anar veient com avança la temporada i observar si, amb l'arribada d'objectius més importants, el percentatge de caigudes es manté com fins ara.