Ara Castells 18/06/2015

La Bisbal del Penedès tornarà a veure els castells dels Verds

Els Castellers de Vilafranca han fet pública la seva acceptació a la invitació rebuda per part del nou equip de govern de la vila del Baix Penedès

Ara
2 min
L'últim cop que hi van actuar, el 2012, van completar el dos de nou amb folre i manilles / TJERK VAN DER MUELEN

BarcelonaDesprés de dos anys de no prendre-hi part per desavinences amb l'antic alcalde Josep Maria Puigibet, els Castellers de Vilafranca han fet públic aquest matí en un comunicat de premsa que el proper 15 d'agost tornaran a participar en la diada castellera de la festa major de la Bisbal del Penedès, una actuació que durant molts anys ha estat tot un referent en el calendari casteller.

El relleu al capdavant del consistori del Baix Penedès ha vist ja els primers canvis. L'equip d'Agnès Ferré, la nova alcaldessa de la vila, s'ha proposat resoldre un embolic que fa anys malmet la imatge d'una de les diades castelleres tradicionals de la temporada d'estiu, la de la Mare de Déu d'agost a la Bisbal del Penedès. Ferré ha tornat a convidar-hi els Castellers de Vilafranca però el canvi sobtat ha deixat al mig de dos focs els Xicots de Vilafranca que han substituït els verds els dos últims anys i que ara podrien veure's relegats tot i l'acord verbal que mantenien amb l'Ajuntament.

Aina Mallol, cap de colla dels Xicots de Vilafranca, ha confirmat al Diari Ara que la colla segueix en tractes amb l'Ajuntament. “Evidentment, pel moment, estem molt disgustats pel tracte rebut” afirma, tot i que ha volgut deixar clar que esperen poder trobar una solució que no els perjudiqui.

Intensa setmana de negociacions entre les colles i l'Ajuntament

La notícia s'ha anat cuinant a foc lent des del passat dimarts 9 de juny. El web de l'Ajuntament de la Bisbal del Penedès, en el que encara hi figura Puigibet com a líder de l'equip de govern, va publicar la setmana passada l'avanç del programa de la festa major. Segons aquest primer document, les colles que actuarien enguany a la diada castellera serien la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la recent formada Colla Castellera de la Bisbal. Aquest avanç ja deixava fora els Xicots de Vilafranca.

Diumenge el programa casteller de Catalunya Informació, 3 Rondes, va fer-se'n ressò en la seva secció ‘la llenya’. David Prats i Josep Almirall van avançar que la notícia estava a punt d'esclatar i que la Societat Bisbalenca havia mostrat el seu interès en tornar a organitzar l'actuació recuperant-ne l'antic format. El programa radiofònic va rescatar les paraules de Josep Cabré, president dels Castellers de Vilafranca, que a finals de maig afirmava: “sempre vam dir que mentre hi hagués l'alcalde d'abans no hi aniríem, segurament hi haurà canvi d'alcalde i ja veurem el que passarà, per a nosaltres ha estat una llàstima perdre aquella plaça i seria positiu tornar-hi a anar”.

Avui, els Castellers de Vilafranca han fet públic el seu retorn a la Bisbal del Penedès després de dos anys sense participar en la diada castellera de la seva festa major. En el seu comunicat s'explica que “els de Cal Figarot han rebut l'oferiment de tornar a participar a la Diada de la Mare de Déu d'Agost per part del nou equip de govern. Tot i tenir un calendari definit i força atapeït durant el mes d'agost, els Castellers de Vilafranca valoren molt positivament l'oferiment i la possibilitat de tornar a actuar al carrer del Doctor Robert, un indret on els vilafranquins tenen el record de grans jornades castelleres”.

stats