Ara Castells 16/05/2015

Els Castellers de Barcelona completen el segon dotze de set de l'era moderna

Tot i ser una de les estructures més peculiars del món casteller, té una base històrica que la situa entre les construccions tradicionals

Efren Garcia
2 min
Els barcelonins han optat per un tres central i tres estructures de tres persones adossades. CASTELLERS DE BARCELONA

BarcelonaEls Castellers de Barcelona han assolit el repte de les vuit aletes descarregant en una mateixa actuació el cinc de set, el nou de set i el molt poc habitual dotze de set. La plaça Major de la Barceloneta ha vist aquest dissabte el segon dotze de set de l'era moderna dels castells, ja que fins ara només l'havia portat a plaça la Colla Joves Xiquets de Valls en la diada del 50è aniversari de la fundació dels Minyons de l'Arboç, el 2008.

La fita dels Castellers de Barcelona ha arribat en la primera ronda de l'actuació i ha servit per donar l'empenta necessària per fer efectiu el repte que la formació s'havia plantejat. En el segon torn han completat el nou de set, el segon castell amb tres aletes de la jornada, i han arrodonit la seva actuació descarregant un plàcid cinc de set.

Com és una estructura de dotze persones per pis?

El dotze és un castell compost, com ho són el cinc, el set o el nou. La colla Joves Xiquets de Valls va optar per dur-lo a plaça el 2008 utilitzant una estructura central de quatre, amb quatre torres adossades, una a cada una de les rengles, assimilant-lo al de nou. Així doncs, la seva estructura va sumar un total de quatre poms de dalt coronats per quatre enxanetes. Avui, però, els Castellers de Barcelona s'han decidir per utilitzar una composició diferent, amb un tres central i tres tresos adossats. D'aquesta manera, els barcelonins han col·locat els poms de dalt com si es tractés d'una estructura de quatre, amb els dos dosos oberts.

Un castell amb pòsit històric

Tal com explica l'historiador Joan Climent Ferré, en el seu blog www.elcasteller.cat, la primera referència que trobem d'una construcció de dotze persones per pis data del 21 d'octubre del 1879, en la Festa de Santa Úrsula. A banda de completar el dos de vuit amb folre, al segon intent, i el pilar de set folrat, la Colla Nova va descarregar-hi un dotze de set. El ‘Diario de Valls’ explicava dos dies més tard: "'Difíciles y arriesgadas fueron las torres que los Xiquets, Colla Nova, levantaron frente las Casas Consistoriales, llamando especialmente la atención la de Dotze pilans de set que fué saludada con vivas demostraciones de alegria por numerosos aficionados que llenaban la plaza de la libertad [plaça del Blat] y sus avenidas'".

stats