Castells

Els Castellers de Vilafranca fan història carregant el primer 9 de 9 amb folre

Els verds coronen la construcció inèdita en el seu primer intent

3 min
El 9 de 9 amb folre carregat amb l'enxaneta fent l'aleta, a la plaça de Vilafranca.

Els Castellers de Vilafranca han marcat aquest dimecres a la diada de Tot Sants una nova fita en el món casteller al carregar, per primer cop a la història, el 9 de 9 amb folre, un castell que mai s'havia portat a plaça. La construcció s'ha fet amb només un enxaneta. En les últimes setmanes la feina en aquesta construcció inèdita s’ha intensificat a Cal Figarot, la seu social dels verds, als quals han acompanyat els Capgrossos de Mataró, els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sants, que, cadascuna al seu nivell, ha complert tots els seus objectius.

El 9 de 9 amb folre ha pujat a un gran ritme, necessari per poder-lo assolir. Tot i que alguna de les torres estava un pèl oberta, l'han pogut anar aguantant. La part central del 3, primordial en aquest castell, s’ha trobat força còmoda per anar treballant. Així doncs, l’enxaneta ha arrencat les tres travessades de les aletes pels diversos poms, que ha fet molt de pressa. En cada una d’elles la plaça les ha corejat, però l’esclat ha arribat en la tercera, quan es donava per carregat el castell.

Instants després de la carregada històrica, però, una de les torres s’ha acabat enfonsant. L’alegria dels verds ha estat notòria al ser els primers a fer l’aleta en aquest castell, que fins fa poques setmanes hi havia molts dubtes que es portés a plaça.

L’objectiu inicial dels vilafranquins, però, era tornar a descarregar el 3 de 10 amb folre i manilles, que han afrontat de sortida. En un primer intent el castell s’ha mostrat molt inestable, amb batzegades importants, i l’han fet tirar avall abans de l’entrada dels dosos. En la segona temptativa el tres emmanillat ha sigut molt més bo i només l’han hagut de batallar davant de l’obertura de dues rengles.

Descartat el 4 de 10, la colla local ha afrontat el 4 de 9 sense folre per primer cop aquesta temporada. L’han enlairat en el quart peu, però el castell ha brandat de banda a banda i l’han tirat avall amb sisens col·locats. D’aquesta manera, han acabat amb dos castells, però sí que han pogut fer un pilar de 8 amb folre i manilles que ha requerit esforç.

Els verds carregant el castell 9d9f a la seva plaça.
Els de Vilafranca celebrant l'històric 9d9f després d'haver fet pinya un cop descarregat.
La satisfacció de la canalla per l'actuació dels castellers de Vilafranca.

Gamma extra dels Capgrossos

Els Capgrossos de Mataró es troben en un gran estat de forma i han revalidat la gamma extra assolida aquest passat cap de setmana a Girona. El 2 de 9 amb folre i manilles ha arribat en segona ronda i s'ha hagut de lluitar amb unes manilles fent grans esforços per mantenir l’estabilitat dels quarts. Tot i que també hi havia l’opció de fer el 9 de 8, han decidit deixar-lo de banda. Així doncs, abans del dos emmanillat han completat un 3 de 9 amb folre controlat, però amb cert tremolí, i han tancat amb un 4 de 9 amb folre correcte. Han acabat de posar la cirereta amb el pilar de sis.

Alegria als Capgrossos de Mataró per la bona actuació feta a la diada de Tots Sants de Vilafranca.
Els Xiquets de Tarragona en plena pujada d'un dels castells que han plantat a la plaça de Vilafranca.
L'anxeneta dels Borinots de Sants fent coronant un dels castells que han carregat a Vilafranca.

Tripleta dels Xiquets

Els Xiquets de Tarragona han recuperat el bon to que van mostrar a l’estiu, i han descarregat el doblet de 9. Han obert amb el 7 de 8 per asserenar els ànims i l’han acompanyat d’uns 3 i 4 de 9 amb folre remenats, però que han pogut assolir amb ofici. D’aquesta manera, han pogut tancar amb bones sensacions una temporada que al setembre i octubre se’ls havia complicat.

Injecció positiva per a Sants

Les caigudes i els canvis de les últimes setmanes han tocat els ànims dels Castellers de Sants i per aquest Tots Sants tenien l’objectiu inicial de tornar a descarregar el 3 de 8, que han completat amb un cert bellugueig. En primera ronda han completat un bon 4 de 8 i en tercera hi han afegit la novetat del 7 de 8, castell que no portaven a plaça des del 2016. Als borinots encara els resten dues actuacions amb l’opció de repetir aquests castells o, fins i tot, afegir-hi el quatre folrat.

stats