Ara Castells 30/07/2016

Els Castellers de Vilafranca destapen el pot dels castells de deu pisos

La plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú ha fet un salt de qualitat gràcies a l'actuació dels vilafranquins, que s'han apuntat el tres emmanillat més matiner

Efren Garcia
4 min
Els Castellers de Vilafranca descarreguen el 3d10fm més matiner de la història

Vilanova i la GeltrúVilanova i la Geltrú s'afegeix a Vilafranca, Terrassa i Girona com a quarta ciutat a gaudir d'un castell de deu pisos descarregat. Els Castellers de Vilafranca no han fallat a la cita de la festa major de la capital del Garraf i han fet el do de pit exhibint una diada magistral a 31 dies de Sant Fèlix. Els vilafranquins han completat el tres de deu amb folre i manilles en el segon torn de l'actuació però, a més, l'han sabut acompanyar de tres gammes extra més, el dos de nou amb folre i manilles, el tres de nou amb folre i agulla i el pilar de vuit emmanillat. Els verds s'han apuntat la millor actuació vista a Vilanova, el primer pòquer de castells del màxim nivell del 2016 i el tres de deu amb folre i manilles descarregat més matiner de la història. Han compartit plaça amb una Colla Jove de Tarragona que ha sabut respondre tot descarregant dos castells més de gamma extra, els primers del seu compte particular, i amb uns Bordegassos de Vilanova poc encertats, que han desmuntat fins a tres ocasions el quatre de vuit.

Ho va anunciar al maig i ho ha mantingut fins avui, Toni Bach, cap de colla dels Castellers de Vilafranca, ha finalitzat l'actuació a braços dels seus castellers. El repte no era pas senzill però si a algun lloc se senten còmodes els vilafranquins, aquest és a plaça. Han iniciat la seva actuació descarregant el primer castell emmanillat del dia, un dos de nou que després de fer llenya a Mataró tornava a mostrar la seva millor cara. Han guardat la segona ronda pel plat fort del dia i han ocupat l'espai central de la plaça per encabir-hi l'imponent peu necessari per plantar cara a un castell de deu pisos. Sense pensar-s'ho ni dos segons, les gralles han sonat i el colós s'ha bastit amb magnífica delicadesa. El ritme ha estat clau i en poc menys de dos minuts, han dibuixat l'aleta de deu pisos al cel vilanoví. Durant el descens una forta sotragada ha desmanegat greument les manilles però els ‘verds’ han demostrat gran veterania i han sabut dur el castell a bon port. Amb la feina feta no era necessari arriscar però els de Vilafranca no en tenien prou i han apostat per completar la festa amb un tres de nou amb folre i agulla que ha depurat els defectes mostrats a Mataró, i amb espectacular pilar de vuit emmanillat. La colla, que comença ara nou dies de vacances, ha celebrat com cal el primer pòquer de gammes extra de la temporada, una jornada al nivell de les diades exhibides per Sant Fèlix.

Sense fer soroll, el que ha assolit avui la Colla Jove Xiquets de Tarragona també cal ser destacat amb lletres majúscules. Els tarragonins han alçat per primer cop enguany el llistó més amunt dels castells bàsics de nou i ho ha fet per duplicat. Després de descarregar un apamat tres de nou amb folre, han exhibit el seu primer nou de vuit del curs, el segon que es veu a plaça aquesta temporada. Els de la camisa lila han demostrat que li han tornat a prendre bé les mides i no els ha suposat cap esforç extra. Han salvat l'examen dels bàsics de nou sumant el quart quatre de nou amb folre de l'any i han apostat fort per un pilar que, enguany està tornant a funcionar a la perfecció. Gràcies a la col·laboració d'aficionats i castellers han lligat un peu suficient per alçar l'espadat de vuit pisos. Han fet sonar gralles i han dominat el pilar sense grans complicacions. L'’Amparito Roca’, l'himne de la colla en les gran celebracions, ha sonat a la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú.

Els que no han estat de sort han estat els Bordegassos de Vilanova que, després de dominar el set de set, han hagut de desmuntar fins a en tres ocasions el quatre de vuit. El carro gros s'ha resistit molt d'hora ja que la colla de groc terrós només ha arribat a col·locar part del pis de dosos en el tercer intent. L'estructura s'ha mostrat incòmoda en tot moment i ha perdut les mides en els tres intents. Han acabat l'actuació descarregant el dos de set, l'únic premi que han pogut oferir als nombrosos castellers ocasionals que han arrossegat a plaça per festa major.

Bordegassos de Vilanova: 7d7, id 4d8, id 4d8, id 4d8, 2d7, P5, P5

Castellers de Vilafranca: 2d9fm, 3d10fm, 3d9fa, P8fm

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3d9f, 9d8, 4d9f, P8fm, 5 P4

stats