Castells
Ara Castells 25/10/2022

Els Castellers de Vilafranca volen tornar a intentar el pilar de nou vint anys després

Els verds perfilen per Tots Sants els detalls d'aquesta construcció que no s'ha fet mai amb folre, manilles i puntals

2 min
Prova del pd9fmp dels Castellers de Vilafranca aquest dilluns

Des del començament de la temporada els Castellers de Vilafranca han mostrat una gran ambició amb una varietat àmplia de castells. L'espadat va causar molt bones sensacions i al principi de juliol arribava el primer gamma extra de la represa, el pilar de 8 amb folre i manilles. L'excel·lència de l'espadat ha portat els verds a voler-lo posar damunt d'uns puntals per Tots Sants, en un castell inèdit.

El pilar de 9 amb folre, manilles i puntals només s'ha intentat un cop a la història, al 2002 pels mateixos vilafranquins. En aquell cas, però, l'intent va quedar lluny de carregar-se i amb prou feines van començar a sonar les gralles. És per això que el cap de colla, Sisco Benet, va anomenar en roda de premsa que s'enfronten la "dimensió desconeguda" dels puntals.

Intent del pd9fmp dels Castellers de Vilafranca el 2002

Una de les claus que va exposar Benet és la velocitat en el muntatge del folre, manilles i puntals: vol rebaixar-la 35 segons respecte als últims pilars de 8. Aquest dilluns tornaven a fer proves de l'espadat i la rapidesa va ser una de les instruccions que es repetien amb més insistència. Així mateix, el cap de colla explica que una de les dificultats més grans és quan s'està fent tot el muntatge de les bases, perquè pot comportar bastant moviment. D'altra banda, manifesta que la colla “s'ha de treure el xip del pd8fm”, perquè el pilar de 9 es configura de manera diferent.

Fins ara, les proves han generat bones sensacions. Divendres completaven el pilar de 8 sencer a l'assaig, amb les bases del folre, manilles i puntals; una prova mai vista complet a l'assaig i amb només 137 persones en tot el castell. De fet, expliquen que deixant de banda la gent que està al terra, pugen menys persones en el pilar de 9 que en el 4d10fm. Aquest dilluns també muntaven la meitat del peu, recolzats sobre les barres fins al nucli dels puntals. Abans de l'actuació també volen tancar tot el peu per acabar de mirar els moviments que es fan i les alçades.

L'excel·lència del pilar

Com a element primordial per poder plantejar-se un pilar de 9 cal un pilar excel·lent com el que han anat mostrant els verds al llarg de la temporada amb els quatre pd8fm descarregats. En roda de premsa, Sisco Benet assegurava que el pilar que tenen ara mateix està per sobre pel que fa a excel·lència de tota la resta de grans espadats de la història dels castells.

Una actuació per a la història

Però, per fer el pilar de 9, els Castellers de Vilafranca volen garantir prèviament una actuació grandiosa. Així doncs, tenen el principal objectiu de tornar a descarregar el 3 de 10 amb folre i manilles i estrenar un castell de 9 amb agulla, segurament el 4. El tercer castell, en canvi, encara està per decidir. Els verds continuen assajant el 4 de 9 sense folre amb intensitat, tot i que també es podrien decantar per algun castell més segur com el 2 de 9 amb folre i manilles o el 5 de 9 amb folre.

stats