Microsites 16/05/2016

Els castells de nou pisos cada cop arriben més d'hora

L'evolució del fet casteller en els últims 25 anys ha fet que la data d'estrena de les grans construccions sigui cada cop més primerenca

Efren Garcia
3 min
Els Castellers de Vilafranca completen el 3d9f més matiner de la seva història a Barcelona

BarcelonaEl fet casteller viu immers en una constant època daurada. Els rècords es multipliquen cada any i els grans castells arriben cada cop més aviat. Les colles trenquen els seus registres temporada rere temporada i aquells castells que abans conformaven les diades més importants de l'any ara s'assoleixen ja a meitats del mes de maig.

Cada cop que recordem l'estrena del tres de nou amb folre més matiner de l'era moderna dels castells per part dels Minyons de Terrassa el 23 d'abril ho fem acompanyant-la de l'afegitó “a excepció de la diada de les Decennals de Valls”. La jornada, que se celebra cada deu anys a Valls, va trencar els registres l'any 2001, si bé va respondre més a la voluntat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls d'allargar la temporada que no pas de començar-la més d'hora.

En els darrers anys la cita clau en l'inici de la temporada dels castells de nou pisos ha estat la diada de les Fires de Maig a Vilafranca, amb alguna excepció puntual com l'aniversari dels Castellers de Barcelona o, més enrere, la diada de Corpus a Cornellà.

Des del 1997, l'estrena del primer castell de nou pisos de l'any s'ha mantingut amb certa estabilitat a la franja situada entre meitats de maig i inicis de juny, però cal destacar la tendència dels últims tres anys d'accelerar el ritme més enllà de la normalitat.

Els primers quatres folrats i dos emmanillats

Amb només tres excepcions en els últims 25 anys, el quatre de nou amb folre arriba sempre després del tres, si bé els anys 1994, 1995, 1996 i 2005 van fer-ho el mateix dia i en la mateixa diada. La tendència amb aquest castell encara és més espectacular, ja que amb el que va descarregar la Colla Vella dels Xiquets de Valls diumenge a Valls, fa vuit anys que la data s'ha anat avançant cada temporada.

La taula mostra els primers castells de cada tipus descarregats els últims 25 anys

La diada de Sant Joan és potser la més repetida pel que fa a l'estrena del quatre, amb alguna excepció com la festa major de Terrassa. Si tirem més enrere, notem com a inicis dels noranta, el quatre, gairebé alhora que el tres, esdevenia un dels castells més esperats a la diada de Sant Fèlix, el 30 d'agost.

Dues places competeixen des del 2000 per l'estrena del dos de nou amb folre i manilles. La diada de les Santes a Mataró i de la festa major de Terrassa donen el tret de sortida a les gammes extra. La tendència és més incerta, si bé el 2015 es va avançar fins a la diada de Sant Joan. El ritme d'aquesta temporada apunta que el 2016 no serà gaire diferent.

L'arribada del primer dos de nou amb folre i manilles descarregat el 23 d'octubre del 1994 va revaloritzar els castells bàsics de nou, una tendència fàcil d'apreciar en la gràfica que acompanya aquest article.

L'hegemonia del G4

Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves Xiquets de Valls, en aquest ordre, són els noms habituals a l'hora de fer el castell més matiner de nou o de gamma extra, si bé cal destacar l'evolució dels Capgrossos de Mataró en l'última dècada. El 2008 completaven el tres de nou amb folre més matiner per primer cop, i més tard s'han tornat a colar a la llista més valuosa dels anys 2012, 2013 i 2014, assolint el primer quatre de la temporada.

stats