Ara Castells 30/08/2017

Les cinc claus per entendre la diada de Sant Fèlix 2017

La diada castellera, que enguany incrementa la seva seguretat, començarà quinze minuts més d'hora i les colles podran provar els seus pilars a partir de la quarta ronda

Efren Garcia
4 min
Les colles castelleres esperen el seu torn rere els cordons de seguretat mentre els Falcons de Vilafranca carreguen el pilar de sis aixecat per sota

BarcelonaLa diada castellera de Sant Fèlix és una de les actuacions més mediàtiques de la temporada i s'emmarca en els actes de la festa major de Vilafranca del Penedès. Aquesta és una de les poques actuacions que cada any se celebra el dia del patró de la ciutat, caigui en el dia de la setmana que caigui, i es caracteritza per convidar les millors colles castelleres del moment (o les úniques existents durant l'era de la decadència del món casteller). El seu cartell, fixat en l'època més recent a un nombre fix de quatre agrupacions, i la dificultat dels castells que s'hi proven -cinc de les deu millors actuacions de la història moderna es van fer per Sant Fèlix- ha fet que els últims anys l'organització hagi establert una sèrie de mesures, com l'alternança en l'ordre d'actuació o l'accés a plaça per dos llocs diferents, per escurçar la seva durada. La rivalitat entre les colles participants sovint suposa un atractiu afegit.

Aquest any es queda fora la Jove de Tarragona

El nivell de les colles capdavanteres al món casteller fa cada any més complicada la tasca dels administradors de la diada castellera de Sant Fèlix. Després de la incertesa davant dels resultats obtinguts la temporada passada per part de les cinc colles principals del món casteller, el passat mes d'abril es va esvair una de les incògnites més importants dels últims anys, el cartell definitiu per l'actuació que tindrà lloc dimecres 30 d'agost. En una decisió tan complicada com controvertida, els administradors van optat per mantenir el quartet de colles més habitual en l'època més recent, els Castellers de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa, deixant fora així la Colla Jove Xiquets de Tarragona, una de les quatre formacions que l'any 2016 van descarregar alguna construcció de deu pisos i que enguany ja ha sumat una dotzena de castells de gamma extra.

Canvis en el sistema de rondes

Amb l'objectiu de millorar l'agilitat de la diada i la comoditat de les colles durant l'actuació, per primer cop la cita castellera obre la possibilitat a les quatre agrupacions de provar els seus pilars superiors al de cinc pisos a partir de la quarta ronda, indiferentment de si la resta han finalitzat els seus tres castells preceptius. Aquesta novetat evitarà que una colla pugui estar aturada durant un llarg termini de temps pel simple fet d'haver descarregat els seus castells en les primeres rondes però també modificarà la dinàmica habitual respecte la major part de les actuacions de castells que es fan arreu del país, en les quals la ronda de pilars comença sempre quan totes les colles ha finalitzat els seus castells.

Així doncs, per primer cop es podrien veure grans espadats intercalats amb alguna construcció de les que es provin en les últimes rondes de la diada i es podria donar el cas que alguna colla acabi l'actuació molt abans que la resta. Una altra novetat serà que aquesta mesurà permetrà que, en cas d'intent fallit, les colles puguin repetir els seus pilars o provar-ne un d'inferior sempre i quan no superin el nombre total de sis rondes.

Canvi d'horari d'inici

L'altra novetat adoptada per l'organització de la diada castellera serà la de l'avançament de l'horari d'inici 15 minuts. Els administradors preveu que la primera colla en actuar pugui col·locar els segons del seu castell sobre la pinya a les 12:15 hores. L'excel·lent predisposició i ritme dinàmic de la resta de balls de festa major i l'èxit de l'ampliació del cordó de seguretat posat en marxa la temporada passada va permetre que les quatre colles quedessin ubicades a les seves posicions 25 minuts abans de l'horari d'inici marcat. Finalment l'actuació va començar deu minuts abans de l'hora indicada per no generar una espera més llarga. Enguany l'horari oficial s'ha modificat amb l'objectiu de guanyar sis minuts respecte l'edició de 2016.

L'ordre d'actuació

Després que dilluns 21 s'hagués d'ajornar l'acte del sorteig de l'ordre d'actuació de la diada de Sant Fèlix, divendres l'auditori del Vinseum de Vilafranca del Penedès es va vestir de gala per acollir castellers i aficionats en un esdeveniment institucional conduit pel cronista casteller Pep Ribes. La mà innocent de l'arbocenc Joan Vallès, premiat per la seva trajectòria castellera a la setena edició de la Nit de castells, va treure la bola amb el nom de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que va ser l'encarregada de triar en quin ordre voldria actuar. Tal i com va passar l'any passat, Albert Martínez, cap de colla de la formació vallenca, va optar per la segona posició. Tenint en compte que des del 2016 la jornada compta amb un sistema d'ordre d'alternança que evita que dues colles situades una al costat de l'altra actuïn seguides, aquesta tria va definir per complert el sorteig. La primera colla en actuar serà la dels Minyons de Terrassa, seguida de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i de la Colla Joves Xiquets de Valls, tancaran cada ronda els Castellers de Vilafranca.

Màxima seguretat

Tots els serveis implicats en l'organització de la festa major de Vilafranca del Penedès van reunir-se dijous 24 d'agost per dissenyar i reforçar les mesures de seguretat que s'aplicaran en els diferents actes d'entre els que destaquen la diada castellera a la plaça de la Vila i l'entrada de Sant Fèlix a la plaça de Jaume I per la seva gran afluència de públic. La reunió, encapçalada per l'Alcalde Pere Regull, va servir per confirmar el reforç de les mesures de seguretat després dels atemptats patits a Barcelona i a Cambrils, si bé el missatge va ser de calma i tranquil·litat. Àlvar Piñol, sots inspector de la Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Vilafranca, va indicar que “ni a Vilafranca, ni a la comarca, no hi ha cap indici que indiqui activitat terrorista” mentre que l'Alcalde Regull va voler denunciar que “els rumors no són bons i comporten un estat d'alarma” per tant va animar la ciutadania a “seguir les informacions ofertes per les vies oficials” i a seguir “confiant en la tasca policial com fins ara” i a gaudir de la festa major.

stats