Ara Castells 09/09/2015

Les colles universitàries donen el tret de sortida a la seva temporada castellera

Amb l'inici del curs escolar les 13 colles universitàries posen a punt la faixa i tornen als assajos als seus respectius campus per iniciar la nova temporada

Marta Díaz
6 min

BarcelonaLa temporada castellera de les colles universitàries comença amb l'inici del curs escolar a les universitats, i moltes d'elles ja han començat la seva curta "pretemporada" a l'espera que se celebrin les respectives assemblees en què els seus membres triaran les noves tècniques i juntes directives que les guiaran enguany.

Les colles preparades per actuar a la plaça Cívica de la Universitat Autònoma abans de la diada de primavera dels Ganàpies de la UAB. PEDRICRUZZ FOTOGRAFIA

Els més matiners han estat els Trempats de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, que amb motiu de l'actuació comercial d'aquest dimarts van fer dos assajos especials divendres de la setmana passada i aquest dilluns. A l'actuació, els de la camisa avellana van descarregar castells de cinc i un pilar de quatre final. Ara, però, la colla no reprendrà l'activitat fins al dia 21 de setembre, quan celebrarà la seva assemblea ordinària i començaran els assajos ordinaris els dilluns i dimecres de dues a quatre del migdia a la plaça Gutenberg del Poblenou i al jardí del Dipòsit de les Aigües del Parc de la Ciutadella, respectivament.

Les colles que sí que han reprès els assajos ordinaris aquesta setmana son els Ganàpies de la Universitat Autònoma de Barcelona, els Arreplegats de la Zona Universitària, els Engrescats de la Universitat Ramon Llull i els Pataquers de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Els Ganàpies de la UAB van començar aquest dimarts els assajos a la gespa de la Facultat de Ciències a l'Eix Central de la universitat, a l'espera que dimarts que ve, 15 de setembre, celebrin la seva assemblea ordinària, que es durà a terme en horari d'assaig, per escollir la nova junta i tècnica d’aquesta temporada. Els assajos de la colla són els dimarts i dijous de la una del migdia a les tres de la tarda.

Els Arreplegats de la Zona Universitària encaren enguany una temporada molt especial; i és que els de la camisa verda celebraran el seu vintè aniversari com a colla castellera, que els durà a fer diversos actes i celebracions durant tot l'any. De moment, la colla començarà els assajos aquest dijous, 10 de setembre, de dues a quatre davant de l'esplanada de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona. Els assajos oficials de dimarts, però, no començaran fins al 22 de setembre, després que el dia 17 s’hagi celebrat l’assemblea en què s’escollirà la nova junta i tècnica per al curs entrant. La vintena temporada dels de la Zona Universitària comença després d’un any passat en què els Arreplegats van fer història descarregant per primer cop el quatre de vuit fora de casa, i descarregant també el tres de vuit amb folre o el nou de set, entre d’altres.

Primer quatre de vuit descarregat fora de casa dels Arreplegats de la Zona Universitària durant la diada de primavera dels Xoriquers de la UDG. ARREPLEGATS DE LA ZU

Els Engrescats de la Universitat Ramon Llull, per la seva banda, han fet avui al migdia la presentació de la colla a la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi de la universitat coincidint amb l’inici del curs aquesta setmana, i realitzaran els seus assajos, com és habitual, els dimecres a Blanquerna i els divendres a La Salle de dos quarts de dues del migdia a dos quarts de quatre de la tarda a partir de la setmana vinent.

Els Pataquers són els únics que ja han celebrat la seva assemblea. Els de la Rovira i Virgili ja van triar les seves noves junta i tècnica a principis d'estiu i aquest dilluns van començar els assajos al local dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau, i aquest migdia han fet el primer assaig al Campus Catalunya de la universitat.

Tant els Bergants del Campus de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya com els Penjats del Campus de Manresa celebraran la seva assemblea dimarts que ve, 15 de setembre, però mentre els primers no començaran els assajos fins que se celebri aquesta assemblea, els de Manresa els van començar aquest dimarts a 'la gespeta', un petit parc que fa cantonada amb els carrers Dante i Abat Oliba, on fan assajos quan fa bon temps, mentre que a l’hivern es traslladen a l'Ateneu les Bases de Manresa.

Durant les diades universitàries, els músics de totes les colles fan pinya i toquen junts les aletes dels castells de totes les colles participants. ALBERT MATEO FOTOGRAFIA

Els que també comencen curs el 15 de setembre són els Trastocats i Trastocades del Campus Mundet de la Universitat de Barcelona, que encaren el seu segon any de vida. Els assajos de la colla més jove del món universitari es realitzaran també els dimarts i dijous al migdia, de dues a quatre, al gimnàs del campus o a la plaça de la Facultat de Psicologia. Els de Mundet, però, encara han de decidir com volen que funcioni la colla, decisió que van acordar que prendrien enguany després de retrobar-se i acollir la gent nova que s’apunti a la colla. Fins ara, el funcionament de la colla ha estat assembleari, però el seu seguiment dependrà del que es decideixi un cop començats els assajos, així com el color de la camisa, que encara no han estrenat.

La setmana vinent també donen el tret de sortida a la seva temporada els Xoriguers de la Universitat de Girona, els Llunàtics de la Universitat Politècnica de Vilanova i els Marracos de la Universitat de Lleida. Els més matiners seran els Llunàtics, que comencen els assajos dilluns i tenen la seva assemblea el 18. Tant ells com els Marracos són les dues úniques colles que realitzen els assajos al vespre, tot i que els de Vilanova fan els assajos de dijous al migdia i els de dilluns al vespre. Els Xoriguers de la UDG començaran els assajos de dimarts i dijous al migdia el 15 de setembre, tot i que els seus assajos els portarà encara la tècnica sortint, ja que fins al 24 de setembre no celebren la seva assemblea. I, finalment, dijous de la setmana que ve, 17 de setembre, els Marracos realitzaran el seu primer assaig a tres quarts de vuit del vespre a la plaça Víctor Siurana del rectorat de la universitat, i a partir d’aquí assajaran cada dilluns i dijous a la mateixa hora, tot i que el lloc podrà anar variant.

Quatre de set amb agulla dels Xoriguers de la UDG a la seva diada de primavera en la que van descarregar tres castells de set. ARREPLEGATS DE LA ZU

Els darrers d'encetar la temporada universitària seran els Passerells del TecnoCampus Mataró-Maresme, que començaran els assajos el 22 de setembre, celebraran la seva assemblea el 26 i assajaran dimarts i divendres al migdia fins que comencin les diades; llavors passaran l'assaig de divendres a dimecres, ja que les diades universitàries se celebren en dijous. Aquest any, a més, com ja fan altres colles, com els Ganàpies o els Arreplegats, de cara a les diades, estan pensant a incloure un assaig de pilars setmanal.

Finalment, els Emboirats de la Universitat de Vic no sabran quan comencen els assajos fins que demà es reuneixi la junta directiva. Els de la camisa vermella assagen els dimarts al pati de la Torre dels Frares i els dijous al pati de l'edifici B del campus Miramarges d’una del migdia a tres de la tarda, i el dia de l'assemblea encara està per decidir, però segurament se celebrarà dimarts vinent per començar amb els assajos el dijous de la mateixa setmana.

Quatre de sis descarregat dels Ganàpies de la UAB a la Macrodiada de primavera dels Passerells del TCM on hi van participar totes les colles castelleres del món universitari. LAIA SANT

Les colles universitàries divideixen la seva temporada castellera en dues parts, les diades d'hivern i les de primavera, que es decideixen a les reunions de Manaires, on es reuneixen els presidents i caps de colla de totes les universitats per decidir-ne l’ordre i les colles que participaran a cada actuació. D'entrada, les diades se celebren durant els mesos de novembre i principis de desembre a l'hivern, i els mesos d’abril i maig a la primavera, però aquest calendari cada vegada s'està estirant més pel nombre creixent de colles castelleres universitàries, que enguany ja arriba a la xifra rècord de 13.

stats