Ara Castells 12/11/2016

Una companyia de Bellpuig crea una instal·lació lúdica inspirada en el fet casteller

La col·lecció 'Els Xics del Xurrac' s'ha ideat per jugar a alçar castells i l'han batejada els Margeners de Guissona i els Tirallongues de Manresa

Efren Garcia
2 min
Els 'Xics del Xurrac' es van estrenar a la Fira Mediterrània de Manresa

BarcelonaLa companyia Tombs Creatius va presentar a la Fira Mediterrània de Manresa la nova col·lecció de jocs 'Els Xics del Xurrac', una instal·lació lúdica inspirada en el fet casteller i provada i apadrinada per les formacions castelleres dels Margeners de Guissona i dels Tirallongues de Manresa.

Toni Tomàs, l'artesà i creador responsable del projecte, fa prop de 20 anys que dissenya des del seu taller a Bellpuig jocs de fusta de carrer per a totes les edats. Els seus projectes sempre combinen la inquietud creativa a l'hora de concebre instal·lacions lúdiques que siguin plenament interactives amb el públic. 'Els Xics del Xurrac' són la cinquena col·lecció de la companyia i s'afegirà de seguida al paquet de projectes de proximitat que fa anys que volta arreu d'Europa.

"En aquest projecte hem canviat la nostra forma de treballar", diu Tomàs, que explica la similitud amb el sistema d'assaig i error dels castellers en què s'ha inspirat. En aquest cas, els provadors dels jocs han estat els Margeners de Guissona: "Durant una tarda vam deixar els nostres prototips a les seves mans i hi vam compartir sensacions, missatges, usabilitat, sentiments i coses pràctiques". L'artesà ha volgut plasmar aquesta relació en aquest nou projecte: "Volem que cada joc tingui una part del món casteller; en la forma, en el contingut, en l'execució, en la manera de jugar i de compartir".

A 'Els Xics del Xurrac' hi entren en joc el temps, l'equilibri, l'habilitat i l'enginy. Es pot alçar i desmuntar un pilar en un un temps concret, encaixar peces com un puzle clàssic o jugar en equip per treballar la coordinació i el pols. Més enllà d'inspirar-se en les formes dels castells, la instal·lació vol assimilar els valors i les dinàmiques d'una colla castellera tradicional.

stats