Microsites 12/06/2018

El Concurs introdueix noves normes en pro de la seguretat i l'agilitat

Es penalitzaran els enfonsaments de folre i manilles mentre que ho deixen de fer els peus desmuntats

Guillem Andrés
2 min
Jornada de dissabte del Concurs de Castells 2014

El món casteller segueix fent passos cap a una major seguretat dins d'una activitat que comporta uns riscos. La Comissió Assessora del Concurs ja va decidir l'agost passat que el certamen només valoraria un castell carregat, en una decisió que es va haver de tornar a votar aquest any per la controvèrsia que havia generat, alhora que també va fer canvis en la taula de puntuació. En la roda de premsa realitzada aquest dimarts s'han anunciat altres canvis relatius a normes bàsiques i protocol d'actuació.

La principal novetat que s'introdueix és que es penalitzaran els enfonsaments. La Comissió ha definit l'enfonsament com "el desplom – abans de la sortida dels segons – de més de la meitat d'alguna de les bases de suport al tronc, instal·lades damunt la pinya; ja sigui el folre o les manilles, en què els castellers afectats no realitzen el descens de manera ortodoxa". Aquesta norma, a més, contraposa amb l'eliminació de la penalització per realitzar un peu desmuntat.

L'altre aspecte en el qual la Comissió també ha anat treballant en els darrers anys és en vetllar per l'agilitat del Concurs, especialment en l'edició de diumenge que és la que més s'allarga. De cara a aquest s'han modificat vàries normes: la primera és sobre l'ordre d'actuació. Fins a la passada edició les colles que realitzaven el seu castell en solitari ho feien al principi de cada ronda. A partir d'ara aquest fet només es manté en la primera ronda, mentre que en les següents es farà a la meitat de la ronda. De la mateixa forma es manté una única ronda conjunta per ronda per tal d'agilitzar el concurs.

El 2016 ja es va introduir el canvi de l'alteració d'ordre d'execució dels castells en cas que una colla feia un peu desmuntat, fet que també es mantenia tot i que es passés a una altra ronda. En aquest any, en canvi, aquesta alteració d'ordre no tindrà efecte entre rondes diferents. Alhora l'organització també vol reduir el temps d'execució dels castells un cop se'ls ha ordenat a la colla que poden iniciar-lo. Fins ara s'entenia com a endarreriment injustificat si una colla que realitzava un castell del Grup 7 (els que corresponen a partir del 3d10fm) tardava més de cinc minuts en col·locar els segons. A partir d'ara, aquests cinc minuts es tindran en compte a partir dels castells del Grup 2 (els que corresponen a partir del 3d7a).

El darrer canvi que ha introduït la Comissió és el que fa referència al temps que tenen les colles per comunicar a l'organització quin castell faran. Aquesta era una qüestió que no estava establerta del tot i no quedava definit quin era el temps límit i a partir de quan l'organització podia ordenar que una colla passava ronda. D'aquesta forma aquest any s'ha decidit que "en cas que una colla, després de diversos intents de comunicació, no digui el castell l'organització li donarà 5 minuts per a fer-ho que començaran a comptar en el moment que es comuniqui a la colla. Si en aquest termini la colla no ha comunicat el castell, s'entendrà que passa ronda".

stats