Ara Castells 30/05/2015

Descobreix els millors tatuatges castellers

Quan la tradició d'alçar torres humanes es porta gravada en el cor no es fa estrany que els seus protagonistes decideixin també gravar-la a la seva pell

Ara
9 min

BarcelonaEl fet casteller és espectacular per la plasticitat de les seves construccions i apreuat mundialment pels valors que transmet. Qui s'endinsa en aquest món acaba descobrint molt més que assaigs i diades castelleres. Els castells són comunitat, festa i, fins i tot, un suport vital pels mals moments. No és estrany doncs que tots aquests elements conflueixin sovint a les pells dels seus castellers en forma de tatuatges que duran gravats per a tota una vida.

Jeroen Titulaer és holandès i membre dels Castellers de Vilafranca. Ell mateix es cataloga com el “cap de guiris” de la colla. El seu primer castell va ser el tres de deu amb folre i manilles de l'any 2000. Abans de dur-lo a plaça li va prometre a en David Miret que si el descarregaven es faria un tatuatge. Dit i fet! En descarregar-lo al 2013 es va fer tatuar l'escut de la colla

Tatuatge de l'escut dels Castellers de Vilafranca. CEDIDA PER JEROEN TITULAER

Oriol Viñas és un dels membres del rejovenit pilar de sis dels Minyons de Terrassa. Ens explica que quan va començar a fer pilars, ara fa 5 anys, va prometre que quan descarregués el de vuit se'l tatuaria. Els malves el van completar durant la seva diada de 2014 i ara forma part de la seva cama per sempre.

Tatuatge del pilar de vuit amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa. CEDIDA PER ORIOL VIÑAS

Lara Correas fa 12 anys que és membre dels Castellers de Barcelona, des dels 10 anys, i va triar el fet casteller per fer-se el seu primer tatuatge. Ella va optar per dur sempre ben presents els valors del fet casteller: força, equilibri, valor i seny!

Tatuatge del lema casteller. CEDIDA PER LARA CORREAS

Lluís Fuertes és membre dels Castellers de Badalona i també va triar el lema més conegut del fet casteller per tatuar-se els turmells. Ens explica que així tota la canalla els coneix ja que és la primera part del seu cos que veuen en pujar per sobre seu.

Tatuatge del lema casteller. CEDIDA PER AIDA COLLADO

Després de molt de temps sense descarregar-lo, els Ganàpies de la Universitat Autònoma de Barcelona van assolir aquest repte de nou gràcies a una alineació renovada. L'Àlex Riveiro n'era el segon i va haver de batallar a assaig, a plaça, i fins i tot amb la tècnica per poder-lo fer realitat. Ara el porta tatuat a la seva cama amb el lema de la formació universitària.

Tatuatge del pilar de cinc dels Ganàpies de la Autònoma. CEDIDA PER ÀLEX RIVEIRO

La febre castellera també ha arribat lluny de la zona més tradicional, en Gerard Teys sempre va voler formar part d'una colla castellera i va viure la fundació dels Castellers de l'Alt Maresme des de la primera reunió. Un cop la colla va triar el que seria el seu escut, en Gerard no ho va dubtar i se'l va fer tatuar.

Tatuatge de l'escut dels Castellers de l'Alt Maresme. CEDIDA PER GERARD TEYS

L'Arnau Sanz és membre dels Castellers de Caldes de Montbui, tot i que reconeix que li va costar força decidir-se per quin disseny casteller fer servir, al final va optar per tatuar-se un mocador com els que es lliguen molts castellers per ajudar a pujar els més menuts. El seu tatuatge vol ajudar “els més petits per assolir els seus objectius ja que ells són el nostre futur”.

Tatuatge d'un mocador casteller. CEDIDA PER ARNAU SANZ

Si un castell pot marcar molt a un casteller aquest és el més alt de tots. Xavi Jurado membre dels Minyons de Terrassa el va parar a Girona el 2014 a la rengla del pis de sisens. Ara, tot el pis de sisens forma part d'un record molt especial per a ell.

Tatuatge del pis de sisens del tres de deu amb folre i manilles dels Minyons. CEDIDA PER XAVI JURADO

Uns quants membres dels Minyons de Terrassa, entre ells en Xavi Lleberia, van fer una promesa ara fa un bon grapat d'anys. El dia que descarreguessin el primer gamma extra es farien un tatuatge. El 26 d'octubre de 2008 els malves van completar el pilar de vuit amb folre i manilles i en “Llebe” va optar per un disseny obra d'un dels seus companys de colla.

Tatuatge d'un casteller i les mans de la pinya. CEDIDA PER ANTONI COLL

Eneritz Zoyo és castellera dels Sagals d'Osona, per a ella el lema del fet casteller ho significa tot. Són quatre paraules que defineixen els castells i que l'han ajudat sempre a superar-se a si mateixa en molts sentits. No va tenir cap dubte a l'hora de tatuar-se els valors que la fan més feliç.

Tatuatge del les casteller. CEDIDA PER ANTONELLA PHOTOGRAFY

Edgar Granados fa castells als Bordegassos de Vilanova des dels 5 anys. Va ser-ne cap de colla del 2011 al 2013 i va guanyar la primera edició de dissabte del Concurs de Castells amb el dos de vuit amb folre com a millor construcció. Tot i així, va triar un tres de nou amb folre de l'any 1999 amb la plaça de la Vila com a fons i ell al pis de quints pel seu tatuatge casteller.

Tatuatge del tres de nou amb folre dels Bordegassos de Vilanova. CEDIDA PER EDGAR GRANADOS

El monologuista Raúl Alcaraz ens ha mostrat també la seva passió oculta. Alcaraz s'acaba de fer un tatuatge en commemoració del primer tres de deu amb folre i manilles carregat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Tatuatge del tres de deu amb folre i manilles de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. CEDIDA PER RAÚL ALCARAZ

En Xavier Vilalta dels Nois de la Torre només feia un any que feia castells quan va decidir que aquella afició havia de ser per a tota la vida. Va pensar que la millor manera de plasmar-ho era tatuant-se els valors del fet casteller: “Força, equilibri, valor i seny”.

Tatuatge del lema casteller. CEDIDA PER XAVIER LILALTA

Tothom sabia de la fòbia de Josele Muñoz a les agulles quan va prometre que si la seva colla, els Castellers de Castelldefels, carregava el pilar de cinc es faria un tatuatge. Aquell primer espadat, que semblava més de sis pel seu moviment, va quedar en carregat però ara el dominen amb comoditat.

Tatuatge del pilar de cinc dels Castellers de Castelldefels. CEDIDA PER JOSELE MUÑOZ

Després de perseguir el seu primer castell de vuit pisos a Marrecs, Lluís Navarro va decidir que quan el descarregués es faria un tatuatge. Amb el temps, la feina el va portar a formar part dels Capgrossos de Mataró i allà no només va assolir el seu somni sinó que a més va fer el quatre de nou amb folre al pis de terços. El pom d'aquest castell ara protagonitza el seu tatuatge casteller.

Tatuatge del pom de dalt d'un castell. CEDIDA PER LLUÍS NAVARRO

La Judith Lahosa és una d'aquelles castelleres que han optat per tatuar-se el lema casteller. Formar part dels Castellers de Sabadell l'està ajudant molt en un moment molt difícil de la seva vida i li està donant força, equilibri, valor i seny per tirar endavant.

Tatuatge del lema casteller. CEDIDA PER JUDITH LAHOSA

L'Àlex Bandera viu a Andorra i ha estat sempre un gran defensor de les tradicions catalanes. Quan va descobrir que allà s'hi volia crear una nova colla castellera no s'ho va pensar dos cops i, com que creu que és una cosa que ha viscut i que viurà sempre, va decidir tatuar-se l'escut de la seva formació.

Tatuatge de l'escut dels Castellers d'Andorra. CEDIDA PER ÀLEX BANDERA

Dies abans del primer intent de dos de nou amb folre i manilles dels Capgrossos de Mataró, en Sergi Clos va prometre que si la descarregaven es tatuaria l'escut de la colla. No va arribar fins al tercer intent, a la diada de Tots Sants de 2010, però al final els Capgrossos van esdevenir colla de gamma extra i el seu tatuatge també.

Tatuatge de l'escut dels Capgrossos de Mataró. CEDIDA PER SERGI CLOS

La Roser Herreros i la Núria Bigas son d'aquelles parelles que porten els castells al cor, d'aquelles persones que si li poguéssim treure una petita peça de pell, sota hi descobriríem una camisa i un mocador casteller. La seva sang castellera ha estat el motiu dels seus tatuatges. La Núria al braç, amb el color verd dels seus Castellers de Vilafranca i la Roser a la cintura, amb el blau dels Capgrossos.

Tatuatge d'una peça de puzle castellera. CEDIDA PER ROSER HERREROS
Tatuatge d'una peça de puzle castellera. CEDIDA PER NÚRIA BIGAS

En Marc Torres ha estat lligat al món de les torres humanes des de ben petit però fins als divuit anys els seus pares no el van deixar pujar a un castell. Amb la majoria d'edat va enfilar-se per primer cop i va decidir tatuar-se el lema de la seva colla, els Capgrossos de Mataró.

Tatuatge del lema dels Capgrossos de Mataró. CEDIDA PER MARC TORRES

Al contrari que molts altres castellers, en Miquel Cano es va fer un tatuatge d'un pom de dalt per poder-lo pujar al dos de nou amb folre i manilles de la seva colla, els Capgrossos de Mataró. Des de llavors, fa un petó al tatuatge abans de pujar al folre o a les manilles dels seus castells.

Tatuatge del pom de dalt d'un castell. CEDIDA PER MIQUEL CANO

Daniel Navarro porta al seu braç el seu primer quatre de vuit. El va assolir al Concurs de Castells de Tarragona i per a ell simbolitza un conjunt de gent de tots els àmbits socials, amb pensaments diferents però treballant tots a una.

Tatuatge del quatre de vuit dels Castellers de Terrassa. CEDIDA PER DANIEL NAVARRO

Xavi Tresens va ser el primer cap de colla dels Margeners de Guissona. Va dirigir la colla del 2007 al 2009 i va aconseguir fer que per les venes de molts veïns de la Segarra corrés sang marró, com el color de la camisa de la colla. Ara llueix el seu tatuatge cada cop que fa un castell.

Tatuatge del lema dels Margeners de Guissona. CEDIDA PER XAVI TRESENS

En David és membre de la que ell considera la millor colla del món, els Nens del Vendrell. La seva febre castellera no l'ha dut a fer-se un tatuatge casteller sinó dos. D'una banda porta l'escut de la seva colla ben a prop del cos i de l'altra sempre recorda el lema del fet casteller.

Tatuatge de l'escut dels Nens del Vendrell. CEDIDA PER DAVID / NENS DEL VENDRELL
Tatuatge del lema casteller. CEDIDA PER DAVID / NENS DEL VENDRELL

Quan creixes en una colla castellera saps com de complicat és fer un pas endavant. El quatre de vuit dels Castellers del Poble Sec simbolitza per en Quim Pérez la transformació de la seva colla i l'ajuda a recordar totes aquelles dificultats que han superat pel camí.

Tatuatge d'un quatre de vuit en xifres. CEDIDA PER MIREIA G. PABLO
stats