Ara Castells 20/07/2019

La diada de Sant Cugat perd els castells dels nou pisos però guanya un pilar

Els Minyons de Terrassa premien la plaça d'Octavià amb dos espadats de sis simultanis

Efren Garcia
3 min
Els Minyons de Terrassa completen dos castells de la gamma alta de vuit a Sant Cugat

La quarta diada de Sant Cugat ens ha dut una d’aquelles actuacions que hauran notat enguany el retrocés del món casteller. Després de tres anys gaudint de castells de nou pisos, aquest cop la plaça d’Octavià ha perdut aquest nivell. Les dues colles convidades han aixecat el peu de l’accelerador, els Minyons perquè l’endemà actuaven a Mataró a la diada de les Santes i la Colla Jove Xiquets de Tarragona perquè no ha aconseguit arrossegar prou efectius fins al Vallès. Sense castells de nou pisos, la sorpresa l’han donat els Minyons, que s’han atrevit a alçar dos pilars de sis simultanis.

Descartats els castells de nou, els Minyons de Terrassa han aprofitat l’actuació de Sant Cugat per rodar les construccions de gamma alta. Han obert plaça amb un dos de vuit impecable, una estructura que diumenge a Mataró podrien tornar a alçar però amb un pis més. Amb el dos de nou amb folre i manilles i el pilar de vuit al sarró, el pròxim castell que preparen els malves és el cinc de nou amb folre. Ja l’havien treballat abans de la seva festa major, i ara, amb algun canvi al tronc, segueix guanyant experiència de cara al segon tram de temporada. La catedral egarenca ha mostrat una gran solidesa però el calendari farà que l’hagin de reservar fins després de vacances. Han finalitzat la seva tercera ronda de castells atacant un quatre de vuit pensant també en l’estructura de nou pisos. Enguany, el quatre folrat els està costant molt a totes les colles i els Minyons no en són cap excepció. El de vuit pisos l’han executat a la perfecció.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha optat per començar la seva actuació rodant el cinc de vuit, una construcció que, a jutjar per la seva dinàmica, els hauria de servir per endinsar-se en la gamma extra. La lleugeresa dels pisos superiors s’ha notat, i això ha fet que l’estructura es mostrés més nerviosa del que cabria esperar, sense que això arribés a suposar cap problema per a la seva consecució. Els tarragonins han optat pel quatre de vuit amb el pilar en el segon torn però no han pogut completar la feina. L’estructura s’ha alçat tancada de mides i amb l’entrada del pilar ha començat a tremolar. Han arribat a desmuntar la part exterior però llavors les sacsejades s’han traslladat a l’espadat, que ha acabat trencant-se durant el descens. La Jove ha finalitzat la seva actuació dominant el tres de vuit.

Amb alguns canvis en el tronc habitual, els Castellers de Sant Cugat han decidit alçar el dos de set en el primer torn. La torre s’ha bastit lenta però molt segura. Els vallesans han deixat els castells de vuit pisos per a les rondes finals, i han descarregat primer el tres de vuit, altre cop sense cap dificultat. Tot i que l’estructura més senzilla havia de ser la del quatre de vuit, els gausacs no s’hi han acabat de trobar còmodes i han hagut de treballar-lo més del compte.

Sant Cugat vibra amb els dos pilars de sis simultanis dels Minyons de Terrassa

Un dels moments més importants de la diada ha arribat en la ronda de pilars. Els Minyons de Terrassa feia dies que treballaven dos troncs de pilar de sis diferents però s’havien esperat a trobar una cita en el calendari sense grans pressions. Avui els terrassencs han fet sonar les gralles als dos espadats, els han bastit amb sincronia i els han dominat fins a l’aleta. En el moment de la descarregada, un dels pilars s’ha complicat però els han pogut completar tots dos.

Castellers de Sant Cugat: 2d7, 3d8, 4d8, V5

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5d8, 4d8a c, 3d8, V5

Minyons de Terrassa: 2d8f, 5d8, 4d8, 2 P6, 4 P4

stats