Ara Castells 05/06/2016

Dones de tot Catalunya uneixen esforços per alçar castells a Barcelona

L'aniversari de les Primeres Jornades Feministes reuneix un centenar de castelleres per reivindicar el seu paper en un món cada cop més plural

Ara
2 min
Les Jornades Feministes celebrades a Barcelona han comptat amb la seva pròpia actuació castellera

BarcelonaUn centenar de dones castelleres celebren el 40è aniversari de les Primeres Jornades Feministes de Catalunya alçant castells compostos només per dones al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona. L'esdeveniment ha sumat l'esforç col·lectiu del món casteller per dibuixar unes construccions "simbòliques" que, després de molts anys de reivindicacions, avui en dia són del tot reals. L'actuació ha vist un tres de sis, un quatre i un quatre amb el pilar formats per un tronc multicolor vingut d'arreu de Catalunya.

Les Jornades, que han tingut lloc al llarg de tot aquest cap de setmana, han comptat amb una actuació castellera ben especial. Si bé ja fa anys que el paper de la dona a l'entorn casteller s'ha anat regularitzant, no hem d'oblidar que es tracta d'una realitat relativament recent. És per això que l'organització de les Jornades va creure que els castells femenins podien ajudar a expressar l'evolució que ha experimentat el món casteller els últims anys.

Després d'un contacte inicial de l'organització amb Anna Guasch, expresidenta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, de seguida es van mobilitzar tres caps visibles: Raquel Sans, periodista castellera; Esther Oriol, presidenta dels Castellers de Sants; i Aina Mallol, cap de colla dels Xicots de Vilafranca, que han fet possible que aquest projecte arribés a bon port. Des del començament es va treballar amb la intenció d'agrupar dones de tot Catalunya, si bé també hi havia la possibilitat de traslladar la proposta a colles que ja tenen experiència en aquest aspecte.

La convocatòria va ser exitosa i el 26 de maig ja es van reunir al local dels Castellers de Sants una seixantena de castelleres per fer un assaig previ que servís per repartir posicions i valorar quins castells podrien arribar a fer. Els Castellers de Sants, els Xicots de Vilafranca, els Matossers de Molins de Rei, els Castellers del Prat de Llobregat, els Xiquets de Cambrils, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Minyons de Terrassa són només algunes de les formacions que van tenir representació en aquesta diada tan especial i carregada de simbolisme.

"És una experiència molt xula i una manera de fer visible que les dones hem avançat molt, també en el món casteller, però que encara hi ha feina a fer", explicava Raquel Sans, que afegia que "el fet que una dona sigui cap de colla segueixi sent notícia o que en òrgans de decisió castellera, com la comissió assessora del Concurs, hi hagi una sola dona, evidencien que hi ha espais en què encara no som prou presents".

stats