Ara Castells 17/08/2019

Les Festes de Gràcia deixen a mitges la seva diada castellera

La gestió dels horaris i les caigudes retallen l'actuació abans que finalitzi la primera ronda

Efren Garcia
2 min
Els Castellers de Vilafranca només han pogut carregar el seu primer castell, el quatre de nou amb folre

BarcelonaLa diada de la festa major del barri de Gràcia s’ha hagut d’interrompre abans de finalitzar la primera ronda per motius organitzatius. La gestió de l’espai i la caiguda de dos castells han provocat que les quatre colles participants pactessin finalitzar l’esdeveniment prematurament. La Colla Joves Xiquets de Valls no ha pogut, ni tan sols, alçar la seva primera construcció després de dues hores i mitja d’espera.

L’entrega de premis del guarnit dels carrers del barri de Gràcia ha omplert la plaça de la Vila de gom a gom i ha provocat l’endarreriment de l’actuació. L’espai ha quedat desbordat d’aficionats i de turistes i això ha suposat que s’haguessin de descartar els pilars caminats i que el primer castell s'alcés gairebé tres quarts d’hora després de l’horari previst. Els accessos a la plaça s’han hagut de tancar en alguns moments per motius de seguretat. La jornada ha quedat interrompuda després de les caigudes del quatre folrat dels Castellers de Vilafranca i del cinc de vuit dels Xiquets de Reus. A un quart de deu del vespre una de les dues ambulàncies del desplegament sanitari ha hagut de marxar i l’actuació s’ha donat per finalitzada a dos quarts, quan només tres de les quatre formacions havien alçat els seus castells.

Si bé no hi ha hagut cap lesió important, segons han informat els organitzadors de la diada, les dues llenyes han provocat situacions de desbordament de l’equip sanitari, que aquest any era més gran que en altres ocasions.

En l’aspecte casteller, els Castellers de la Vila de Gràcia volien mantenir avui el nivell previst tot i fer llenya en la diada de la vigília de la festa d’un dos de vuit folrat. El seu quatre de vuit d’inici ha sigut excel·lent. Després de les millores aconseguides en les últimes setmanes, els Castellers de Vilafranca han triat el quatre de nou amb folre com a castell d’inici, n’han desmuntat un primer peu i, quan finalment han sonat les gralles, no ha pujat còmode. L’estructura ha anat perdent les mides però ha aguantat fins al moment de l’aleta, quan la caiguda ha sigut inevitable.

Després d’una primera aturada per permetre als serveis sanitaris atendre els castellers que han rebut algun cop, els Xiquets de Reus han reprès l’actuació atacant una dels seves construccions més valuoses, el cinc de vuit. La construcció s’ha anat tensant durant l’ascens i després de la segona aleta el pom de dalt del tres s’ha trencat i l'ha fet cedir. Si bé la Colla Joves Xiquets de Valls havia anunciat com a estructura de sortida el tres de nou amb folre, finalment ha hagut de tornar a casa sense haver dibuixat cap aleta més que les dels pilars d’inici i de comiat.

Castellers de la Vila de Gràcia: 3 P4, 4d8, 2 P5

Castellers de Vilafranca: P4, P4, 4d9f c, V5

Xiquets de Reus: P4, 5d8 c, P5

Colla Joves Xiquets de Valls: P5, 2 P5

stats