Societat 17/08/2019

El Hogwarts de Progrés triomfa a la festa major de Gràcia

Mozart i Travessia de Sant Antoni completen el podi

Xavi Serra
3 min
Un drac del carrer Progrés, que havien ambientat el guarnit a Harry Potter.

BarcelonaEl carrer Progrés va celebrar ahir els 80 anys consecutius que fa que guarneix el carrer durant la festa major de Gràcia emportant-se el primer premi del concurs de guarnits. Harry Progrés i els 80 guarnits, un homenatge a l’univers de Harry Potter, es va imposar a La biblioteca cinc minuts després de mitjanit del carrer Mozart i a La Ruta de la Travesseda de Travessia de Sant Antoni, segon i tercer classificats del concurs. Amb el primer premi a Progrés, el jurat feia justícia amb un carrer que l’any passat es va veure relegat a la cinquena posició tot i un espectacular guarniment dedicat a El llibre de la selva que molta gent veia com a guanyador.

Enguany Progrés també era un dels favorits indiscutibles. El carrer reprodueix l’imaginari de Harry Potter i el món de Hogwarts: els fantasmes que volen pels passadissos de l’escola, la galeria de quadres de mags, el despatx de Dumbledore i la botiga de bromes dels germans Weasley. L’element més espectacular és un gran drac amb les ales esteses i repenjat sobre la portalada de sortida, un detall que potser es contempla millor des de la cantonada amb Llibertat. El de Progrés ha sigut un dels guarniments que han atret més mirades durant els primers dies de festa major i, de fet, sovint cal fer una bona estona de cua abans de poder accedir-hi, una espera que després de guanyar el premi gros del concurs segurament s’allargarà.

Les cues per visitar el guarnit del carrer Progrés, primer premi del concurs de guarnits de la Festa Major de Gràcia

Llibertat, relegada al 6è premi

El carrer Llibertat, que l’any passat va guanyar el primer premi, va centrar la polèmica d’aquesta edició al quedar fora del podi, una decisió del jurat molt protestada per la resta de carrers que seguien el lliurament dels premis a la plaça de la Vila. El guarniment de Llibertat, que recreava una Atlàntida submergida, es va endur els premis especials al millor detall artístic i a la reutilització, però es va haver de conformar amb la sisena posició del concurs.

La cerimònia de lliurament no va obviar els incidents produïts dijous a la nit a la plaça del Nord, en què un grup de persones van fer destrosses en el guarnit d’un poblat indi. “Aquest any ens han acusat de racistes i fins i tot de feixistes”, va lamentar una indignada Carla Carbonell, la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, que va reivindicar els valors cívics de la festa. La plaça del Nord, que participava per primera vegada en el concurs, ha quedat en la 10a posició.

El jurat del concurs també ha concedit premis especials al carrer Jesús (per la millor portada de programa), a la millor il·luminació (Verdi del Mig), al millor sostre i laterals (Tordera i un accèssit per a Joan Blanques de Baix de Tot) i al millor motiu central (plaça de la Vila).

En aquesta edició, a més, s’ha estrenat un nou premi, el de millor accessibilitat, que ha comptat amb un jurat especialitzat de sis persones: tres representants de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i tres representants d’entitats que treballen amb persones amb discapacitat. El premi al carrer més accessible se l’ha endut finalment Travessia de Sant Antoni.

stats