Societat 16/08/2019

Destrosses i acusacions de racisme contra el guarnit de la plaça del Nord de les Festes de Gràcia

Els veïns assenyalen la casa ocupada La Nova Usurpada pels aldarulls i les famílies que hi viuen se'n desmarquen

Carla Fajardo
3 min
El guarnit de la plaça del Nord

BarcelonaEl guarnit d'un poblat indi ha atiat el conflicte entre els veïns del barri de Gràcia i col·lectius okupes pròxims a la plaça del Nord. Una desena de persones relacionades amb la casa ocupada situada a la plaça, La Nova Usurpada, han destrossat el guarnit aquest dijous a la nit mentre proferien consignes antiracistes. "Un parell de persones van començar a estirar els atrapa-somnis i van trencar el cartell de l'entrada", explica a l'ARA el cap de guarnit, Marc Ramos. Els veïns de la plaça, indignats davant dels fets, s'han llevat ben aviat aquest divendres i ja han arreglat els elements malmesos amb el suport d'altres carrers.

La Guàrdia Urbana es va desplaçar al lloc dels fets a les 22:30 h i va identificar dues persones. Les tensions ja van començar fa dies, quan una persona va intentar trencar una part del guarnit mentre els veïns el muntaven i els va qualificar de racistes.

Els veïns assenyalen La Nova Usurpada, però la desena de famílies que hi viuen mostren la seva sorpresa davant dels aldarulls i se'n desmarquen. Asseguren que són persones que venen a fer activitats culturals a la casa, però que no hi viuen. "Les cares que vau veure ahir a la plaça no les veureu aquí", assegura una de les veïnes de la casa. Tot i que admeten que estaven disconformes amb la temàtica perquè ho trobaven una caricatura dels nadius americans, van decidir respectar la feina dels veïns. No amaguen la seva preocupació: "Aquí hi viuen famílies i nens, persones migrants, amb situacions complicades. Tenim avisos de desnonament. Som persones tranquil·les i no volem que ens vegin com uns salvatges. Això ens afecta negativament". Els ocupants preparen un comunicat davant els relats racistes que consideren que els estan "criminalitzant" arran dels fets i han desconvocat els actes previstos per a aquest divendres, una programació que provocava inquietud entre alguns veïns per si es tornaven a produir altercats.

Guarnit de la plaça del Nord

Una banalització per a uns, un homenatge per als altres

La temàtica ha generat polèmica. "Se senten molt ofesos perquè creuen que és una banalització, quan nosaltres volíem fer un homenatge", diu Ramos sobre el guarnit sota el cartell amb el títol 'Reserva del Nord' que hi dona la benvinguda. Creu que el terme 'reserva' és un punt de conflicte: "Troben violenta la reserva perquè simbolitza la colonització, quan nosaltres volíem fer un joc de paraules amb la reserva natural i l'espai reservat". "Hem tractat el tema amb molta cura", diu la Gemma, veïna i organitzadora, que explica que van convidar una descendent de la tribu paipai que els va felicitar pel tractament del tema.

Tanmateix, els veïns atribueixen els aldarulls al fet que aquest grup ha volgut buscar "un punt de conflicte", i Ramos admet la dificultat de parlar d'un tema així amb un llenguatge descolonitzat i explica els esforços dels veïns per ser el màxim de curosos possible amb les ètnies ameríndies: "Intentem no fer servir la paraula 'indi', són americans, però està al nostre imaginari. Jo he llegit Peter Pan. John Brown era un petit indi".

Guarnit de la plaça del Nord

Tot i la indignació, els veïns defensen la llibertat d'expressió d'aquests grups. De fet, els organitzadors de les Festes de Gràcia han ofert un espai als crítics amb el guarnit "perquè puguin explicar per què s'han sentit ofesos", segons ha explicat la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell. Ramos, però, assegura que ja se'ls va convidar a participar en un espai de diàleg perquè expliquessin el seu punt de vista i no hi van anar. També els van convidar a canviar el text de l'exposició fotogràfica que es troba dins del guarnit.

Les tensions venen de lluny

És el primer any que la plaça del Nord s'engalana. Els anys anteriors col·lectius relacionats amb cases okupes utilitzaven l'espai per organitzar festes alternatives i havien causat molèsties entre els veïns. Per això, s'han acabat decidint a organitzar una festa que volien que fos "inclusiva", diu la Gemma. Alguns veïns creuen que les acusacions racistes són una excusa i que han sentit que se'ls ha usurpat l'espai.

stats