Castells
Ara Castells 02/11/2022

“La gent no s’ho creia, però aquest pilar veiem que és possible descarregar-lo”

El pilar de 9 carregat pels Castellers de Vilafranca fa traspassar una nova frontera en el món casteller

3 min
Castellers de Vilafranca, pilar de 9 carregat. Celebració. Diada castellera de Tot Sants a Vilafranca del Penedes.

Els Castellers de Vilafranca van traspassar una nova frontera aquest dimarts carregant per primer cop a la història el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals. Un fet inèdit, ja que els verds van poder fer l’aleta a un castell amb quatre bases: soca, folre, manilles i puntals. És així com en la setmana prèvia el cap de colla dels vilafranquins, Sisco Benet, va comentar que s’enfrontaven a "la dimensió desconeguda" dels puntals, la quarta i inèdita base. Ara, passades les hores, es mostren satisfets de la feina feta i contents d’haver-la pogut traslladar a plaça.

Aquest 1 de novembre del 2022 serà recordat pel que es va viure a la plaça de la Vila i l'esclat d'eufòria. El pilar va arribar després d’un intent fallit que van desmuntar abans de sonar gralles, perquè no estava ben lligat. El cap de pinyes dels Castellers de Vilafranca, Joan Torrents, comenta el secret per executar-lo: "Necessitàvem que tothom sabés què li tocava fer i en el moment just". La velocitat, afegeix, era una de les claus, tot i que en un primer moment considera que la van confondre amb "precipitació".

La segona temptativa sí que va ser la bona. "Vam tenir més coordinació i no hi va haver una banda que pugés més tard que l’altra", rememora Benet. "L'únic que havíem de fer era fer-ho com ho havíem dissenyat", continua, encara que reconeix que el més normal hauria sigut que es bellugués més durant el muntatge de totes les bases. En el primer i el segon intent fins i tot hi va haver alguns canvis per poder ajustar millor la configuració.

El cert és que l’estructura es va mostrar molt sòlida i fins i tot va sorprendre els assistents a la plaça, entre els quals a la prèvia hi havia la incredulitat que s’arribés a carregar. Un cop portat a plaça, però, les creences van canviar totalment i el pilar va donar mostres de poder-se descarregar. "Potser la gent no s’ho creia, però aquest pilar veiem que és possible descarregar-lo", assegura el cap de colla.

L'enxaneta s'abraça al pare

La situació personal del Joan Torrents, a més, era especial. A més de ser un dels dissenyadors del pilar de 9, la seva filla n’era l’enxaneta, la Marta, de només 5 anys. A casa, però, es van voler aïllar del soroll que hi havia al voltant de la possible nova fita castellera en la qual participava la nena: "Se’n parlava tant a Vilafranca i per tot arreu que tampoc volíem que fos un excés de pressió". A plaça, per tant, cadascú es va focalitzar en la seva feina per acabar abraçant-se un cop assolit l’èxit.

Per arribar a aquest gran espadat, els verds s’hi han esmerçat des de fa mesos. El primer que van fer va ser estudiar l’intent del 2002, l’únic any en què s’havia fet aquest castell. Una de les primeres conclusions a què van arribar era que calia canviar la manera d’estructurar-lo. "Hem trencat amb els passos tradicionals", afirma el cap de pinyes de la colla. D’aquesta manera, van modificar l’ordre de pujada habitual de formació de cada base i van reforçar alguns dels seus components amb uns ajuts.

Les darreres setmanes l’espadat ha anat agafant protagonisme a Cal Figarot, el seu local d’assaig. El divendres 21 d’octubre descarregaven sencer el pilar de 8 amb l’estructura del folre, manilles i puntals –amb només 137 persones– en una prova mai vista en un assaig. Benet destaca que aquest va ser "un moment determinant" en l’avenç del pilar, així com la reducció del temps de pujada.

El gran dubte, per tant, era saber com es comportaria la configuració de les quatre bases. Això ho van assajar sencer divendres, quan es va comprovar tant l’estabilitat de l’estructura com tota la reestructuració i enginyeria que s’hi havia creat.

De cara a la temporada que ve, descarregar el pilar de 9 serà un dels grans objectius, encara que Benet frena l’eufòria i demana tocar de peus a terra i anar pas a pas.

stats