Castells
Ara Castells 09/05/2022

Inici de maig amb bàsics de 8

Els Castellers de Vilafranca i els Castellers de Sabadell sumen un nou 4 de 8

3 min
Jornada castellera Cardedeu, a la foto el 4 de 8 dels Saballuts de Sabadell

CardedeuEl primer cap de setmana de maig ha comportat una petita pausa en l’inici de la temporada castellera condicionat pel dia dels treballadors. Així com la setmana passada es van celebrar més d’una trentena d’actuacions, en aquest només n’han sigut deu. De totes aquestes, els castells més destacats han anat a càrrec dels Castellers de Vilafranca i els Castellers de Sabadell, que han revalidat el 4 de 8 que ja havien descarregat en aquest començament d’any.

A Cardedeu, els Saballuts han arrencat l'actuació directament amb el carro gros. El quatre ha pujat amb bones mides i un ritme pausat, tot i que amb l’entrada de la canalla ja s’ha notat un tremolí que ha augmentat en la baixada i ha fet treballar el castell, sobretot en els pisos de terços i quarts. Han continuat l’actuació amb el 5 de 7 i l’han tancat amb el 3 de 7.

A l’actuació els han acompanyat els Xics de Granollers, que han estrenat el 4 de 7 amb l’agulla aquesta temporada, i els Sagals d’Osona, que han tingut el 3 de 7 com a millor castell. La dificultat de recuperar la massa castellera en aquest inici d’any postpandèmic i la coincidència amb el Primer de Maig també s’ha notat en els efectius amb què han pogut comptar les colles.

L’altre 4 de 8 del cap de setmana es va veure dissabte, en una actuació en solitari dels Castellers de Vilafranca al castell d’Olèrdola. Els Verds hi van afegir el 2 de 7, castell que també va continuar rodant la Colla Vella dels Xiquets de Valls a Falset.

La gamma mitjana de set també s’ha deixat veure per Cerdanyola i Figueres, amb el 5 de 7 com a millor castell dels Castellers de Barcelona, els Castellers de Sant Cugat i els Capgrossos de Mataró. Els del Maresme han fet una actuació amb tres castells de set pensant ja en el salt al 4 de 8 de la setmana vinent, en què podrien afegir el 2 de 7.

Entre altres estrenes que s’han vist aquest cap de setmana cal destacar el 3 de 7 amb agulla dels Marrecs de Salt, el 4 de 7 dels Castellers de Berga i els primers castells de 7 de l’any dels Castellers de Figueres.

Maig d’expansió

Després d’un retorn pausat a l’activitat castellera la tardor passada, aquest inici de primavera ha sigut el de la tornada a la plena activitat. La retirada de l’obligatorietat de la mascareta ha sigut el colofó d'una recuperació dels assajos i actuacions de les colles. Però és evident que ens trobem en un moment en què la gran majoria de colles encara van curtes d’assaig i a un ritme molt més tranquil que la temporada 2019; l'última amb normalitat abans de la pandèmia.

D’aquesta manera, ja hi ha 63 colles que han plantat castells a plaça aquesta temporada, però encara n’hi ha 29 més que no n’han pogut fer cap. Per altra banda, la falta d’assajos i el rodatge que necessita la canalla també es plasma en el nivell que es veu. Fins ara només hi ha 11 colles que hagin fet tres actuacions completes descarregant, com a mínim, tres castells de 7. El 2019, a aquestes altures de la temporada n’eren 24.

El mes de maig, per tant, ha de ser el de l’expansió tant pel que fa al nombre d’actuacions com de l’increment dels registres. Els últims anys el maig ha sigut el mes dels primers castells de 9, tot i que aquest any serà més difícil veure’n. De totes maneres, diades com les Fires de Maig a Vilafranca del Penedès, la Diada del Patrimoni a Terrassa i la Festa Major de Sant Anastasi a Lleida poden marcar en quin punt es troben les colles capdavanteres i quina progressió pot seguir la temporada.

stats