Ara Castells 27/05/2015

Mataró posa fi a l'altra temporada castellera

Les colles de l'àmbit universitari alcen els seus últims castells a la diada de primavera dels Passerells del Tecnocampus

Efren Garcia
2 min
Celebració castellera entre colles universitàries / EFREN GARCIA

BarcelonaDemà tretze colles castelleres posaran fi a la seva temporada, ho faran en ple mes de maig, fent castells de sis i set pisos i passant, per a molts, desapercebudes. La diada de primavera dels Passerells del Tecnocampus determina oficiosament el final del curs casteller universitari, un apartat del món casteller que no per menys conegut ha de considerar-se menys important.

Cada cop hi ha més gent que coneix el fenomen casteller universitari, “si home, són aquells que no tenen canalla!”, però són menys els que coneixen l'actualitat de les formacions estudiantils. Aquell mà a mà entre ganàpies i arreplegats ha canviat molt en els últims deu anys, i més encara els darrers cinc.

Les formacions s'han estès per tot Catalunya com ho han fet les convencionals. L'any 1998 van néixer els Xoriguers de la Universitat de Girona, el 2000 els Emboirats de Vic i el 2001 els Marracos de Lleida. El gran boom ha arribat els darrers anys, coincidint amb la crescuda del món casteller; Pataquers, Passerells, Llunàtics, Penjats, Engrescats, Bergants, Trempats, Mangoners, i en projecte Trastocats i Grillats, tots plegats segueixen la tradició de les colles deganes fent servir noms cridaners i extravertits.

Però a banda de ser grups de gent jove, amb moltes ganes de passar-ho bé, a les colles universitàries s'hi va també a fer castells. Els últims anys el nivell s'ha disparat sobretot en les colles més antigues. Allò que fa vint anys semblava impossible, fer un castell de set pisos amb acotxador i enxaneta universitaris, cada cop és més habitual i fins i tot algunes colles han fet el salt a la gamma alta de set. Capítol a banda tenen els Arreplegats de la Zona Universitària, que han completat ja el quatre de vuit dins i fora de casa. Tres de vuit amb folre, nou de set, set de set, cinc de set o tres aixecat per sota són tots ells castells que apareixen a l'historial dels barcelonins.

Si el quatre de vuit és el gamma extra dels castells universitaris, el tres s'ha de fer amb folre. Si el pilar de cinc és el gran espadat estudiantil, el de sis ha de dur folre, i el de set manilles. El dos de sis acompanya als castells de qualitat, així que el de set ja va folrat. Si a primer cop de vista tot plegat pot semblar un joc, el creixement del ventall dels castells universitaris ha servit perquè, a banda de formar nous castellers que accedeixen a aquesta tradició des de les universitats, ara, a més, aporten uns coneixements que fins fa poc eren complicats d'adquirir.

El curs universitari toca a la seva fi, arriba l'època d'exàmens i la temporada forta a les colles convencionals. Demà algunes camises es faran servir per darrer cop i d'altres es tancaran a l'armari fins el mes de setembre del proper curs. Els castells, per als estudiants, comencen al setembre i acaben al juny.

stats