Ara Castells 07/10/2017

El Mercadal protagonitza un nou cara a cara del màxim nivell

Reus viu la seva millor exhibició gràcies al quatre de deu vallenc i el dos net vilafranquí

Efren Garcia
5 min
Els Castellers de Vilafranca completen el dos de vuit sense folre a la plaça del Mercadal de Reus

ReusLa plaça del Mercadal s'ha omplert de gom a gom per gaudir de la festa dels castells. La presència de cinc de les millors formacions del moment i dels Xiquets de Reus prometia una jornada de traca i mocador. La sort s'ha repartit de forma desigual, si bé totes les colles han tingut l'oportunitat de mostrar el seu nivell actual. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha convertit la plaça del Mercadal en plaça de castells de deu, i ho ha fet per la porta gran gràcies al primer quatre de deu emmanillat de la temporada. Els Castellers de Vilafranca no han volgut ser menys i han respost descarregant el dos de vuit sense folre. El cinc de nou ha estat la construcció més valuosa de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i d'uns Capgrossos de Mataró que s'han apuntat el segon doblet de castells de gamma extra del seu historial. Els Minyons de Terrassa han hagut de descartar la gamma extra per falta d'efectius i els Xiquets de Reus no han pogut amb el quatre de nou folrat.

L'actuació ha començat amb la lectura d'un manifest en nom de totes les colles. Ernest Benach, expresident del Parlament i membre dels Xiquets de Reus, ha estat l'encarregat de llegir el missatge, que ha destacat l'esperit integrador del fet casteller. "Som gent de pau, no ens agrada la violència", deia mentre la plaça escoltava en silenci, "ens agraden els reptes i ens apassiona la cultura". En acabar el manifest, les colles han alçat els pilars i els grallers han interpretat 'Els segadors'.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha començat prement a fons l'accelerador. S'han decidit pel cinc de nou amb folre, el castell insígnia de la temporada, i l'han tornat a controlar amb correcció. El primer gamma extra rosat ha tremolat a la conjunció entre el tronc i l'estructura del tres però ha estat dominat fins al final. El moment més important de la diada ha arribat en el segon torn, quan han bastit el primer castell de deu pisos que veia la plaça del Mercadal. La colla vallenca s'ha decidit pel quatre de deu amb folre i manilles, construcció que s'ha mostrat tensa a la part alta però que han fet seva en tot moment. Han asserenat les emocions durant el descens, tot i que això ha alentit la descarregada, fent treballar el folre i les manilles. La plaça del Mercadal ha dedicat l'ovació més sentida a la Colla Vella, que encara ha tingut forces per provar el tres de nou amb folre i pilar per primer cop des del 2008. L'estructura exterior ha començat a treballar molt d'hora, i per això l'han desmuntat i l'han substituït pel nou de vuit.

Faltats d'efectius, els Castellers de Vilafranca han optat per començar l'actuació amb el tres de nou amb folre i agulla. L'estructura exterior ha estat sòlida des del principi però ha hagut de treballar força en encabir-hi l'espadat. Superats els moments delicats, els verds han tornat a exhibir un gran pilar. Han volgut donar-ho tot en la ronda central, atacant el dos de vuit sense folre, però, després de desmuntar-ne un peu, l'han aparcat i l'han substituït per un plàcid dos de nou emmanillat. No han abaixat els braços i ho han provat fins a l'últim instant. Han tornat a tancar la pinya del dos net i ho han fet per completar la feina. Amb gran delicadesa han dibuixat l'aleta i han guardat forces per dominar una descarregada sense complicacions. La torre neta ha suposat el revulsiu que la colla necessitava.

Els Capgrossos de Mataró eren avui molt conscients que el seu camí començava guanyant confiança i temperant nervis en el primer torn. Han descarregat el tres de nou amb folre amb comoditat i han encarat el primer gran repte de la jornada, el dos de nou amb folre i manilles. Després de desmuntar-ne un peu, els del Maresme han bastit la torre amb màxima delicadesa, intentant que l'estructura no s'entregirés. Han demostrat un gran domini tècnic però han reprimit els càntics i les celebracions fins que l'últim casteller ha tocat terra. Han seguit escalant esglaons, amb el cinc de nou amb folre. Amb una base de gran solidesa, han executat el segon gamma extra del dia, el quart de la seva temporada particular, amb mestria i han fet que la plaça entonés 'El Bequetero' per celebrar-ho.

Després de completar dues diades d'excepció en el marc de la festa major tarragonina, la Colla Jove Xiquets de Tarragona necessitava començar la jornada amb serenor, descarregant el tres de nou amb folre. El plat fort l'han guardat per a la segona ronda, quan han fet sonar les gralles del cinc de nou folrat. Els tarragonins han demostrat conèixer tots els secrets d'aquest gamma extra, si bé no han pogut relaxar-se en cap moment perquè les primeres sacsejades han arribat abans de col·locar el pom de dalt. Han buscat arrodonir la seva tripleta de castells amb el quatre de nou amb folre, que ha arribat a bon port sense gaires complicacions.

Passada la diada de Sant Fèlix, el Minyons de Terrassa mostren problemes per mobilitzar tots els seus efectius. La falta de camises ha condicionat molt la seva actuació a Reus, que ha començat amb el tres de nou folrat. La seva construcció més exigent ha estat avui el quatre de nou amb folre. El castell s'ha alçat amb lleugeresa, mantenint la verticalitat, però aviat s'ha estirat de mides i això els ha fet defensar les posicions fins al final. Sense prou castellers propis per provar una estructura de gamma extra, els malves han acabat la tercera ronda descarregant el dos de vuit folrat.

Els Xiquets de Reus han estat els encarregats de començar l'actuació i ho han fet ficant al sarró un punt segur, han descarregat el cinquè cinc de vuit de la temporada. Amb els nervis d'una gran actuació presents però sense contratemps importants, han dominat el cinc i han encarat el seu moment més important en plantar cara al castell de nou pisos. El quatre de nou amb folre s'ha alçat tremolós i amb problemes de quadratura. Quan els dosos es disposaven a ocupar les seves posicions, les complicacions a l'encaix entre el tronc i el folre els han obligat a desmuntar. Ha estat massa tard per defensar-lo, i el castell ha acabat cedint. S'han sabut refer descarregant el dos de vuit amb folre però han aparcat les construccions superiors i han arrodonit la diada amb el tres de vuit.

La ronda de pilars ha servit perquè els Castellers de Vilafranca ensenyessin múscul un cop més, en descarregar el pilar de vuit amb folre i manilles, l'últim gamma extra de l'actuació. Els Capgrossos de Mataró han rubricat la millor actuació del seu historial en apuntar-se també el pilar de set amb folre. La Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Jove de Tarragona també ha optat pel pilar de set amb folre mentre els Minyons completaven el de sis.

Xiquets de Reus:

5d8, i 4d9f, 2d8f, 3d8, P5 + 4 P4

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3d9f, 5d9f, 4d9f, P7f

Capgrossos de Mataró: 3d9f, 2d9fm, 5d9f, P7f, 8 P4

Minyons de Terrassa: 3d9f, 4d9f, 2d8f, P6

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 5d9f, 4d10fm, id 3d9f p, 9d8, P7f

Castellers de Vilafranca: 3d9fa, 2d9fm, 2d8, P8fm

stats