Ara Castells 20/09/2019

La Mercè i Santa Tecla com a termòmetre de les colles locals, així com de Verds i Minyons

Prèvia de les actuacions de les festes majors de Barcelona i Tarragona

Guillem Andrés
5 min
2d9fm dels Castellers de Vilafranca  a La Mercè

BarcelonaBarcelona i Tarragona són escenaris de grans castells en la segona quinzena de setembre gràcies a la celebració de les seves festes majors. Diumenge passat Tarragona ja va viure l'actuació del Primer Diumenge de Festes i aquest dilluns també tindran la Diada de Santa Tecla, amb la participació de les quatre colles de la ciutat. A Barcelona, en canvi, el calendari s'ha compactat molt més i en tres dies se celebraran la Diada Històrica de la Mercè i la Diada de la Mercè de colles locals.

Diada Històrica de la Mercè

L'actuació d'aquest diumenge a la Mercè tindrà objectius ben diversos per a les colles participants. Els Castellers de Vilafranca tornen a la plaça Sant Jaume després d'un any absència i volen recuperar confiança després de l'actuació del Primer Diumenge de Festes. Els Minyons de Terrassa volen fer-hi alguna estrena en forma de gamma extra i els Castellers de Barcelona hi aniran a màxims.

La colla que portarà el programa de castells més complet possiblement seran els Minyons de Terrassa. Els malves tenen clara l'estrena del 9d8, així com repetir el 2d9fm i el Pd8fm, ja completats enguany. A tots aquests castells els egarencs també hi podrien afegir un castell de gamma extra, ja que en les últimes setmanes han intensificat les proves del 5d9f i el 3d9fa. Algunes baixes de peces importants a folre els podria obligar a ajornar aquests castells, tot i que esperen que l'últim assaig els doni plenes garanties per poder portar algun d'aquests castells a plaça.

Els Castellers de Vilafranca van sumar una nova caiguda diumenge a Tarragona i no van acabar de completar una actuació del tot satisfactòria. A Barcelona volen portar-hi el castell que els està donant més garanties enguany, el 2d9fm, alhora que es volen treure l'espina del 3d9fa i descarregar-lo per segon cop aquesta temporada. Hi afegiran un dels bàsics de 9, en una diada que tancaran amb l'espadat de set o de vuit.

Els Castellers de Barcelona tornen a la plaça Sant Jaume i això és sinònim d'una actuació de màxims. Els vermells ja fa setmanes que tenen l'objectiu d'arribar amb el 4d9f, que seria el seu primer castell de nou del 2019. A més del quatre folrat, els barcelonins també han assajat castells de la gamma alta de vuit com el 7d8 i el 2d8f. Aquests castells, però, estan pendents de les últimes proves per acabar de validar si van a plaça. La setmana passada, alhora, també van carregar el pilar de 6; fet pel qual la confiança dels pilaners serà determinant per decidir si el tornen a provar.

Mercè de colles locals de circumstàncies

El 24 de setembre de l'any passat els Castellers de Sants van excel·lir en la Diada de la Mercè descarregant el 2d9fm. A més, des del 2013 fins al 2017 els Castellers de Barcelona van completar castells de 9; fet que els Castellers de la Vila de Gràcia també van fer entre el 2014 i el 2017. Aquest any, però, s'estarà molt lluny d'aquest nivell i serà molt difícil veure castells de 9 a plaça Sant Jaume en l'actuació de festa major de les colles locals. L'actuació serà dimarts a les 12.30 h amb el sistema de rondes a l'antiga.

Els Castellers de Barcelona són els que, a hores d'ara, encara aspiren a completar el 4d9f. Els vermells, però, depenen de l'últim assaig i del resultat de l'actuació de la Diada Històrica de la Mercè del diumenge, així com el gruix de gent que puguin arrossegar. També treballen el 7d8 i el 2d8f, tot i que no estan confirmats.

Els Castellers de Sants i els Castellers de la Vila de Gràcia completaran, amb tota seguretat, castells bàsics de vuit. Les últimes caigudes dels graciencs els han deixat amb força baixes de canalla, fet pel qual ja han descartat el 2d8f i els dificulta l'assalt al 3d9f. Les últimes proves també acabaran de validar si el 7d8 pot anar a plaça i, si no, es limitarien als bàsics de 8 i algun castell de 7. Aquesta serà, precisament, l'actuació dels borinots tant per la Mercè com dos dies abans a Esplugues. Els santsencs es troben en un procés de recuperació de confiança de la canalla que els permeti plantejar-se castells de 9 i de la gamma alta de vuit a l'octubre.

Per la seva banda, la Jove de Barcelona, els Castellers de la Sagrada Família i els Castellers del Poble Sec realitzaran una actuació força semblant. Totes tres duran el 5d7 i el 4d7a. Granats i verds també hi afegiran el 7d7; mentre que els blau cel es decantaran pel 4d7. Finalment els Castellers de Sarrià actuaran per segon cop a la Mercè des de la seva refundació. Per a dimarts tenen preparada l'estrena del 5d6, a més d'un castell de sis amb agulla i un altre sense.

Santa Tecla amb ganes de reivindicació

La plaça de la Font tindrà aquest diumenge la participació de dues colles que tornen a l'escenari on aquest diumenge els van quedar deures pendents, i dues més que aspiren a fer les seves millors actuacions de la història. Aquesta serà el dilluns a la 13 h a la plaça de la Font.

La Jove de Tarragona va tornar a viure una actuació dura diumenge passat amb dues caigudes més. Això provoca, per tant, que a causa de diverses baixes encara no tinguin definit el programa de castells per a dimarts. El castell que està més assegurat és el 9d8; mentre que els altres dependran de l'últim assaig. La voluntat dels liles és poder acostar-se al màxim al programa que portaven per a l'actuació del Primer Diumenge de Festes amb el 5d9f, el 4d9fa i el Pd8fm, tot i que és força probable que no hi puguin arribar tots. El 3d10fm, per tant, ha tornat a quedar descartat a l'espera que puguin recuperar les peces per tornar-hi al Vendrell.

L'altra colla que va sortir insatisfeta de diumenge són els Xiquets de Tarragona, que van tornar a completar una actuació per sota de les expectatives. Tot i tenir algunes baixes, els matalassers es mostren convençuts del treball a assaig i es tornen a plantejar una actuació de màxims. Això vol dir, per tant, que en el seu programa inclouen els tres castells de la tripleta màgica: el 5d8, el 4d9f i el 3d9f. Tot i això, de cara a dilluns podrien modificar l'ordre de castells i avançar el quatre folrat.

La Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau vol tancar el cercle que va obrir per Sant Magí del 2018. En aquella ocasió van descarregar la tripleta de vuit, però els va quedar a mitges el pd7f. Des de llavors, no han tornat a descarregar el 2d8f i, per tant, no han pogut ajuntar els seus millors castells en una sola actuació. És per això que aquest és l'objectiu per dilluns. Els de la camisa verda també treballen des de fa temps el 4d8a, però consideren que encara els queda trobar l'encaix ideal del segon del pilar amb la pinya. Aquest castell, però, podria arribar per la seva diada el 12 d'octubre.

Els Xiquets del Serrallo volen fer història aquest dilluns i descarregar el primer castell de vuit del seu historial. Els del barri mariner han tingut alguna baixa últimament que els ha fet endarrerir l'opció de portar-lo a plaça. Per Santa Tecla, però, hi volen portar el 3d8 i sumar-lo als seus millors castells: el 2d7 i el 5d7. Tot i això, la decisió s'acabarà prenent després de les últimes proves.

stats