Ara Castells 21/06/2016

Paris – Londres, l’aliança castellera fora de Catalunya

La primera Trobada Internacional ha servit per establir forts vincles entre els Castellers de París i els Castellers of London

Anna Marín
3 min
Ajuda entre les pinyes de les dues colles

BarcelonaAquest cap de setmana s’ha celebrat a Londres el 1rts International Castells Festival on els Castellers of London han fet d’amfitrions als de París. Una trobada que ens ha deixat un bon nivell casteller, i més tractant-se de colles a l’estranger. S’han vist els primers castells de 6 pisos dels parisencs i castells de 6, però incomplets, dels de Londres. Però més enllà del que són pròpiament les actuacions, la trobada ha permès a les colles compartir experiències i establir una relació que ha de donar fruits ben aviat.

Castellers of London i Castellers de París durant la trobada

Les dues colles van néixer l’any passat i tot i tenir moltes coses en comú encara no es coneixien “personalment”. En Jan Creixell, cap de colla dels anglesos, explica que “coneixíem alguns membres de quan formàvem part de colles catalanes, però ens hem conegut preparant la diada per Skype, els que vivim a l’estranger li traiem suc a l’Skype.” En aquest sentit, el Jesús Crespo, cap de colla dels Castellers de Paris, elogia el paper de les juntes: “Feia mesos que es preparava aquesta trobada i les dues juntes han treballat moltíssim per aconseguir-la.” Per les dues formacions, aquesta diada ha estat l’equivalent a un Sant Fèlix pels Castellers de Vilafranca o les colles de Valls. Són colles petites, lluny de “casa” i acostumades a actuar soles. Pel Jesús “l’actuació del diumenge era el plat fort, la raó per la qual estàvem allà. Tothom volia donar-hi tot. Cap de les dues colles havia fet mai un castell de 6.” “Les dues colles portàvem el màxim de camises i els nostres millors castells” explica en Jan i afegeix que “és essencial fer diades castelleres amb altres colles, diades complertes. És important perquè veus altres maneres de treballar i veus com es superen. No m’imagino una colla actuant sempre sola.” Pels Castellers de París, el fet d’actuar amb una altra colla ha suposat que poguessin fer la millor actuació de la seva història: “el volum de gent és un dels principals problemes que tenim les colles petites. Actuar amb altres colles sempre aporta més pinya i més seguretat a l’hora de fer el castell. Tots ens posem a les pinyes de tots.” Els de Londres han aplegat una vuitantena de castellers per aquesta actuació i els de París han desplaçat cinquanta camises més.

3d6 dels Castellers de París

L’objectiu: créixer socialment per fer castells millors

Amb només un any, les dues colles s’han plantat als castells de 6 pisos, tot i que els de Londres els falta completar el pom de dalt, però cap de les dues colles es vol quedar aquí. “Tenim moltes ganes de créixer i fer-nos un lloc entre les colles castelleres. Volem treure’ns l’etiqueta de colla a l’estranger i ser una colla castellera més” explica el cap de colla dels Castellers of London però “som conscients que no és fàcil. És complicat engrescar la canalla d’una ciutat amb moltes coses a fer i on fer castells mai és una alternativa.” “Tenim les dificultats de totes les colles petites, més les dificultats d’estar a l’estranger: molt moviment de gent que va i que ve, ciutats molt grans o la lluita amb les administracions per fer entendre la nostra activitat” explica en Jesús, tot i que té clar que res d’això els traurà la il·lusió: “som molt conscients de la nostra mida, però no deixarem de voler anar més lluny i més amunt. La gent ho està donant tot per arribar on som i no ens pararem aquí!”

Tot i que encara no hi ha una data fixada per la propera trobada castellera internacional, s’han emplaçat la propera temporada a París.

stats