Castells

Petards i gammes extra a la plaça del Blat

Les manilles agafen protagonisme per Sant Joan

3 min
Pd8fm de la Joves i 2d9fm de la Vella

A la plaça del Blat ja fa anys que no hi ha actuacions tranquil·les. Aquest Sant Joan n'hem viscut un nou exemple, amb una actuació en què les dues colles vallenques han sumat els seus primers castells de gamma extra de la temporada. Així, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha completat el 2 de 9 amb folre i manilles, a més de coronar el 5 de 9 amb folre, mentre que la Colla Joves Xiquets de Valls s’ha guardat la gamma extra per al pilar de 8 amb folre i manilles.

La Colla Vella es refà

Els rosats presentaven un programa ambiciós, però d'entrada han rebut un cop. El 5 de 9 amb folre ha pujat incòmode en l'encaix amb el folre. Així, el castell ha sigut remenat en tot moment i ha cedit poc després de la carregada. Tot i això, tenien clar que les manilles havien d'arribar per Sant Joan i han encarat el 2 de 9 en segona ronda. Aquí han tirat d'èpica per defensar un dos que s'ha anat complicant. Amb l'arribada de l'aleta, la tremolor s'ha escampat i les manilles han començat a patir. Animats per un públic entregat, han serrat les dents fins a poder descarregar-lo, fet que no assolien sorprenentment des del 2019. Els del Portal Nou han acabat l'actuació amb el 3 de 9 amb folre i el pilar de 7 amb folre.

Aquest any els vallencs tenen els castells de 10 entre cella i cella, així que sumar unes manilles al mes de juny els obre la porta a afrontar-los més endavant. Alhora, també tenen avançats castells com el 4 de 9 amb el pilar, el 4 de 9 sense folre i el pilar de 8.

El pilar de la Joves llueix

La Joves de Valls té, segurament, el millor pilar del panorama casteller actualment. Aquest Sant Joan, per tant, es plantejaven com a gran objectiu fer-lo damunt d'unes manilles. Així, han iniciat l’actuació amb uns bons 3 de 9 amb folre i 4 de 8 amb el pilar. En tercera ronda, però, se’ls ha torçat l’actuació a l'ensopegar amb el 4 de 9 amb folre. Primer han fet un intent desmuntat per indecisió de la canalla, i després, tot i que el castell presentava bones maneres, s’ha enredat de cop amb la baixada de la canalla i s’ha acabat trencant. Tot i això, no els ha distret del repte de l’espadat, que han descarregat de forma solvent.

D'altra banda, divendres a assaig van descarregar a la xarxa el 2 de 8 sense folre, i en les hores prèvies planava la possibilitat de portar-lo a plaça. Els vermells, però, han preferit reservar-lo per a pròxims compromisos.

L’actuació de Sant Joan, per tant, deixa les dues colles vallenques mostrant potencial i capacitat de refer-se de les ensopegades. Al juliol a Valls acostuma a baixar el ritme, però caldrà estar atents a l’agost per saber si poden continuar ampliant la gamma extra.

Castells de 9 a Tarragona

La jornada festiva també ha donat alegries a Tarragona, amb diverses estrenes per part de tres de les quatre colles. Així, la Jove de Tarragona ha firmat la millor actuació: s'ha anotat el primer 4 de 9 amb folre de l’any i l'ha sumat al tres folrat i al 4 de 8 amb agulla carregat.

Els Xiquets de Tarragona i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau també han fet un gran salt aquest Sant Joan. Els primers han estrenat els castells de 9 aquest any, en forma de 3 de 9 amb folre, que han acompanyat del 5 de 8 i del 4 de 8. Per la seva banda, els del barri cooperatiu han fet el seu primer castell de 8 de l’any amb el 3 de 8, després d’un inici de temporada força tranquil.

L’única colla que no ha complert els objectius han sigut els Xiquets del Serrallo, que han caigut amb el 4 de 7 amb l’agulla i han acabat amb el 3 de 7 com a millor castell.

Capgrossos roda els folres

En altres actuacions del cap de setmana sobresurten els 2 de 8 amb folre dels Capgrossos de Mataró a Reus i Vilassar de Mar, que ja es troben a les portes dels castells de nou. Alhora, els Xiquets de Reus i els Castellers de la Vila de Gràcia han anat rodant la clàssica de 8. D'altra banda, els Nois de la Torre han sumat la seva millor actuació de l'any, amb les estrenes del 5 de 7 i el 7 de 7.

stats