Castells
Ara Castells 24/06/2022

La plaça del Blat torna a vibrar amb els primers castells de nou de la temporada

La Joves i la Vella s'anoten els primers castells de nou de l'any, tot i que els vermells només hi poden fer l'aleta

3 min
3 de 9 amb folre de la Colla Vella, Sant Joan 2022

VallsHi havia ganes de tornar al km 0 del món casteller i hi havia ganes de castells grans. Així s'ha viscut la primera gran cita de la temporada, la Nit de Completes i la diada de Sant Joan a Valls, que ha vist els primers castells de nou de l'any i de la represa de les dues colles vallenques. Totes dues no portaven aquests castells a plaça des de la Santa Úrsula del 2019.

L'estrena dels nou pisos no es va fer esperar i la Colla Vella dels Xiquets de Valls va avançar el 3 de 9 amb folre a la nit de Completes, el dia de la revetlla. El tres folrat va presentar bones mides i només va exigir algun esforç durant la baixada. En la foscor de la plaça també van estrenar el pilar de sis, a més de sumar un nou 5 de 8 i 2 de 8 amb folre.

Per Sant Joan, els del Portal Nou han revalidat el tres i n’han millorat l’execució. Els rosats han volgut afegir el 4 de 9 amb folre, però només l’han pogut coronar. El castell ha presentat batalla des de bon inici, sense acabar d’aturar-se en cap moment. En la carregada, l’estructura ja havia patit bastant i la descarregada ha estat defensada al límit durant bona estona, especialment en el pis de quints. Quan la plaça ja celebrava el castell amb la sortida dels dosos, però, finalment el quatre s’ha trencat en l’encaix entre el folre i els terços.

Les estrenes de la Colla Vella no s’han acabat aquí, ja que en tercera ronda han volgut sumar-hi el 4 de 8 amb el pilar. Després d’un intent desmuntat amb una estructura del quatre massa tancada, els rosats l’han pogut coronar però l’espadat ha cedit durant la baixada de la canalla. Han tancat amb un nou pilar de sis, que ha exigit al segon i a les mans de la pinya.

La Joves de Valls també arribava a plaça amb la idea clara de plantar els primers castells de nou de l’any. D’aquesta manera, l’estrena ha arribat en la segona ronda amb un 3 de 9 amb folre que han carregat. La pujada ha comptat amb un tremolí constant i en la descarregada el rengle ha patit les batzegades del castell, que s’ha trencat quan cedien els dosos.

3 de 9 amb folre de la Joves de Valls per Sant Joan 2022.

Els del carrer d’en Gassó han obert plaça amb un bon 5 de 8 d’execució pausada, que també van portar a la nit de Completes, i han tancat amb el 4 de 8. Per la revetlla, a més, van fer el 3 de 8. Així doncs, han acabat descartant dos castells que havien treballat a assaig, com el 4 de 9 amb folre i el pilar de sis.

La Diada de Sant Joan aporta un increment de nivell, però també deixa deures pendents per a totes dues colles. A més, marca un punt d’arrencada important davant d’un juliol en què s’espera un gruix important de castells de nou. L’actuació, però, també denota la dificultat de portar un altre cop grans castells a plaça i que possiblement les colles tindran entrebancs inesperats en construccions que abans de l’aturada completaven amb tranquil·litat.

Clàssica de Xiquets i 2 de 7 de la Jove

Sant Joan també és dia de castells a Tarragona, amb l'actuació de les quatre colles locals. Els Xiquets de Tarragona han ajuntat els seus millors tres castells de la temporada –3 de 8, 4 de 8 i 2 de 7– i han completat així la seva primera clàssica de l'any. Per la seva banda, la Jove de Tarragona ha pogut estrenar el 2 de 7 i hi ha sumat un altre 4 de 8 i el 9 de 7. Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han tingut el 5 de 7 com a millor castell, mentre que els Xiquets del Serrallo hi han portat el 3 de 7 com a construcció més destacada.

De Sant Joan també en destaquen els primers castells de set de la temporada dels Nois de la Torre, en una actuació en què els Castellers d'Altafulla també han fet el primer 4 de 6 amb agulla de l'any i els Xiquets de Torredembarra han carregat el 2 de 6.

stats