El tres de nou ha estat un premi agredolç per als Castellers de la Vila de Gràcia

La diada de la festa major del Camp d'en Grassot ha viscut l'estrena del primer castell de nou pisos de la colla local

Els Castellers de la Vila de Gràcia han coronat el primer tres de nou amb folre en la diada de la festa major del Camp d'en Grassot. D'aquesta manera esdevenen la setena formació a dibuixar l'aleta a un castell de nou pisos. La diada, que s'ha celebrat a la cruïlla entre el passeig de Sant Joan i el carrer Indústria de Barcelona aquest migdia, ha vist també el set de vuit dels Castellers de Sabadell i el tres de vuit dels Xics de Granollers, entre altres construccions de la gamma de vuit.

Després de desmuntar el tres de nou amb folre a la diada de Sant Pere a Reus la setmana passada, els graciencs han plantejat un guió similar al que van mostrar a la plaça del Mercadal. Han iniciat la seva actuació amb el cinquè cinc de vuit de la temporada. Els dubtes dels més menuts han aparegut molt d'hora i han obligat a desmuntar la catedral quan l'acotxador de l'estructura del dos ja era col·locat. Han repetit la mateixa construcció i els problemes s'han reproduït de nou en el mateix punt. Amb els dos acotxadors col·locats, el de l'estructura del tres ha indicat als seus companys que desmuntessin, després s'ho ha repensat i els ha fet tornar a pujar i quan anava a desdir-se'n de nou l'enxaneta ha decidit travessar. Han atacat el tres de nou amb folre amb el record del primer castell. Aquesta setmana el tronc no ha mostrat la mateixa consistència que va exhibir a Reus. Després d'un nou dubte del dos que pujava per la rengla del tres, han arribat a coronar sense grans dificultats. A partir d'aquest moment el tremolor s'ha multiplicat i el castell ha acabat trencant-se per la part del mig. En el tercer torn s'han vist obligats a abaixar el llistó, i han descarregat un segur quatre de vuit que han executat a un ritme molt pausat.

Descartada l'estrena del cinc de vuit, l'actuació dels ‘saballuts’ s'ha centrat en un únic objectiu, completar l'estructura del set de vuit per segon cop en els últims quinze dies. S'han desfet amb comoditat del quatre de vuit en la primera ronda i han bastit la pinya del seu castell més valuós. El set verd ha mantingut l'estabilitat en tot moment i s'ha sabut asserenar amb l'entrada de la canalla. Han arrodonit la seva actuació amb un tres de vuit que només ha mostrat una sotragada de més.

Els Xics de Granollers han protagonitzat una diada que ha anat de més a menys. Han descarregat un esvelt tres de vuit en el primer torn i s'han disposat a completar la feina atacant el quatre. El carro gros s'ha alçat sense contratemps fins al moment en el qual el pis de dosos s'ha situat a lloc. El castell s'ha sacsejat amb violència i la canalla l'ha desmuntat. Després de dominar a la perfecció un dos de set que semblava de pur tràmit, els Xics han fet un nou pas enrere en decidir finalitzar la seva tripleta de castells amb un senzill quatre de set.

Si bé els Castellers de la Vila de Gràcia planificaven també l'estrena del pilar de sis, la llenya del tres de nou amb folre els ha condicionat a tots els nivells i això ha fet que l'actuació finalitzés amb una ronda simultània d'espadats. Els de casa n'han completat quatre de quatre pisos, un d'ells aixecat per sota. Els Xics de Granollers han mostrat el seu pilar de cinc, mentre que els Castellers de Sabadell feien el mateix per acabar amb l'actuació.

Com ja va succeir en la diada de l'aniversari dels Castellers de Barcelona, l'actuació d'avui ha comptat amb una espectadora molt especial. La nova alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha gaudit de la matinal castellera des de l'inici fins a la fi.

Castellers de la Vila de Gràcia: id 5d8, 5d8, 3d9f c, 4d8, P4, P4, P4, P4xs
Castellers de Sabadell: 4d8, 7d8, 3d8, P5
Xics de Granollers: 3d8, id 4d8, 2d7, 4d7, P5