Microsites 20/05/2019

El quatre de nou amb folre es fa pregar

Vella i Vilafranca l'han portat aquest cap de setmana a plaça sense el resultat esperat

Guillem Andrés
2 min
Intent desmuntat de 4d9f dels Castellers de Vilafranca d'aquest cap de setmana

BarcelonaLa lluita per anotar-se el primer castell de nou de l'any se la van endur els Minyons de Terrassa amb el 3d9f descarregat en la diada de la Fira Modernista. El primer 4d9f, però, encara està desert. La Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca n'han fet els primers intents de la temporada, però en tots dos casos el resultat no ha sigut l'esperat.

Els vallencs es van anotar dissabte el seu 3d9f de l'any en la diada de Sant Anastasi. A continuació van voler sumar-hi el 4d9f, però el castell va quedar en carregat després que cedís en l'encaix del folre amb els terços. La Colla Vella no deixava un quatre folrat en carregat des del 2012. L'endemà, en l'actuació de les Fires de Maig, els verds també tenien un guió semblant. A primera ronda van estrenar el 3d9f, al qual volien afegir el 4d9f. Els vilafranquins, però, en van fer dos intents desmuntats i van acabar anotant-se el quatre amb un pis menys.

D'aquesta manera, enguany encara no hi ha cap colla que hagi completat el 4d9f, cosa que no passava des del 2014. Els últims anys, tant rosats com verds s'havien repartit les estrenes en aquest castell. La història del quatre folrat, per tant, replica la dinàmica general d'aquest inici de temporada, en el qual s'estan registrant uns resultats inferiors respecte als anys anteriors.

Aquesta dificultat de veure quatres de nou amb folre a plaça, alhora, és un fet que es repeteix any rere any respecte al tres. En l'acumulat de les últimes cinc temporades, per exemple, s'han vist pràcticament 600 tresos de nou amb folre descarregats, mentre que de quatres se n'han completat 328. Tot i això, en la taula de puntuació del Concurs de Castells, el 3d9f sempre ha sigut més valorat que el 4d9f. En conseqüència, aquesta diferència de puntuació entre els dos castells ha sigut sovint un dels punts de debat en el món casteller.

stats