Castells
Ara Castells 20/10/2022

Valls s'encomana al mite dels castells

El 3 de 9 sense folre torna a entrar en el programa de les dues colles vallenques

2 min
Santa Úrsula assegura un nou espectacle de castells 'nets'

La mare de totes les actuacions –Santa Úrsula– torna a celebrar-se aquest diumenge després del gran record que va deixar la darrera, el 2019, amb el 3 de 9 sense folre carregat tant per la Colla Vella com la Joves de Valls. Tres anys després i amb gairebé dues temporades en blanc per la pandèmia, el mite dels castells torna a trucar a la porta i totes dues colles el podrien portar a la plaça del Blat. Tant rosats com vermells, però, arriben amb força deures pendents de les caigudes recents i acabant de recuperar efectius. La Vella buscarà tornar a una actuació de màxims després d’un Concurs en què no van sortir gens satisfets, mentre que la Joves voldrà rematar la feina feta a la cita tarragonina.

Els castells desfolrats, per tant, tornaran a ser els grans protagonistes de la cita vallenca. Per damunt de tot destaca el 3 de 9 sense folre. La Colla Vella hi ha anat posant bastants esforços al llarg de la temporada i era un castell que entrava dins del programa del Concurs però que, finalment, les caigudes van impedir intentar. Aquesta setmana hi han tornat a col·locar els dosos amb la pinya tancada. La Joves, en canvi, l’ha treballat més en la seva estructura neta i també en aquests darrers assajos hi posava l’acotxador. Així mateix, l’opció del mite dels castells ha anat agafant força en els darrers dies i no seria cap sorpresa que totes dues el portessin a plaça.

La darrera vegada que les colles vallenques es van enfrontar a aquest castell va ser a la Santa Úrsula del 2019, en una de les actuacions que passarà a la història. Vella i Joves van protagonitzar un duel cos a cos que va acabar amb les dues colles fent l'aleta al 3 de 9 sense folre en una de les grans fites dels Xiquets de Valls.

La plaça dictarà sentència

D'altra banda, els dos patis d’assaig han tornat a veure el 2 de 8 sense folre descarregat amb la xarxa de seguretat, fet pel qual el podrien escollir com a castell de sortida. A plaça, però, només la Vella l’ha pogut completar per Santa Tecla (a més dels carregats a Sant Fèlix i Concurs), mentre que la Joves té els coronats de Firagost i del Concurs. D’aquesta manera, la plaça del Blat tornarà a dictar sentència d’uns castells que al pati d’assaig sí que han mostrat absolutes garanties.

A partir d’aquí, el programa sí que difereix entre totes dues colles. La Joves s’espera que continuï apostant pel 4 de 9 sense folre que va donar grans resultats al Concurs de Castells, a més de tenir el 5 de 9 amb folre en la recambra. A la banda de la Vella, les baixes han afectat l’estructura del quatre desfolrat i han intensificat els assajos en el 4 de 9 amb folre i pilar, que van intentar a mitjans de setembre.

En els pilars de mèrit, els rosats podrien apostar de nou pel de 8 emmanillat que van descarregar a l’agost. A la Joves, en canvi, una baixa que ha afectat en aquest segon tram ha deixat en un segon pla l’espadat. Tot i això, els vermells ja l’han descarregat de sis a l’assaig amb la xarxa i han fet proves del pilar de 7 amb folre que també es podria veure a la plaça del Blat.

stats