Ara Castells 24/06/2015

Tarragona vibra amb una diada de Sant Joan a ritme d’esprint

Les colles castelleres han estrenat el nou protocol que vetlla per agilitzar la durada de les diades que tenen lloc a la ciutat

Efren Garcia
3 min
La Jove de Tarragona s'apunta la primera tripleta màgica de l'any. AJUNTAMENT DE TARRAGONA

BarcelonaLa diada de Sant Joan a Tarragona ha estat la primera en celebrar-se sota les indicacions del nou protocol casteller de la ciutat. La nova experiència ha estat sorprenent ja que ha demostrat que una diada amb tres rondes i quatre colles castelleres es pot desenvolupar sense problemes en menys d'una hora de durada sense haver de renunciar a les grans estructures. L'actuació d'avui ha vist tres castells de la gamma alta de vuit i dues construccions de nou pisos. El nou protocol no ha pogut evitar que la Colla Jove Xiquets de Tarragona estrenés el primer tres de nou amb folre de l'any i que, amb ell, arribés la primera tripleta màgica de la temporada.

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han estat els encarregats d'iniciar l'actuació. Amb el tres de vuit i el pilar de sis descartats, els de la camisa verda han obert plaça descarregant el tres de set amb agulla. No ha passat ni un quart d'hora d'actuació quan la Colla Jove Xiquets de Tarragona ja havia descarregat el seu cinc de vuit i els Xiquets de Tarragona el dos de vuit folrat. Els Xiquets del Serrallo han tancat el primer torn, al punt de tres quarts de vuit, completant el quatre de set.

Abans d'arribar a la primera mitja hora d'actuació, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau ja hi tornaven. El seu segon castell ha estat el quatre de set amb el pilar. A set minuts de les vuit, la Jove, que ja tenia preparada la base del seu castell amb anterioritat, s'ha apuntat el primer tres de nou amb folre de la temporada. Fins i tot els Xiquets de Tarragona han pogut englobar el seu cinc de vuit dins dels primers trenta minuts de diada. Els Xiquets del Serrallo han arrodonit la ronda tot descarregant el quatre de set amb agulla.

Un còmode tres de set dels de Sant Pere i Sant Pau ha precedit la primera pausa del dia, quan la Colla Jove Xiquets de Tarragona ha hagut de desmuntar el peu del seu quatre de nou amb folre. Fins a aquest moment, la plaça de la Font havia vist nou castells en 36 minuts. L'aturada, però, no ha durat ni deu minuts. Els de la camisa lila han completat el segon quatre de nou amb folre de la temporada i de seguida, els Xiquets, que ja s'esperaven, han descarregat el tres de vuit. Els matalassers han col·locat els segons del seu castell quan els de la Jove encara estaven baixant del folre. El dotzè castell de la jornada, el tres de set dels Xiquets del Serrallo, ha arribat quatre minuts abans que es complís l'hora de rellotge d'actuació.

Després de l'exhibició tarragonina caldrà avaluar les sensacions viscudes per les colles i valorar-ne el resultat. Si bé a primer cop de vista el ritme sembla ara, fins i tot desorbitat, calia que algú imposés les bases del que ha de ser un nou model de jornada castellera, una diada que pensi en l'espectador. Avui Tarragona ha demostrat que és possible agilitzar, i molt, el ritme d'una actuació castellera. Haurem de veure si el model és sostenible quan les colles provin les seves estructures límit i si accepten renunciar, per exemple, a celebrar els seus castells per no entorpir el ritme com li ha passat avui a la Jove després del quatre de nou.

Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 3d7a, 4d7a, 3d7, 2 P5

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5d8, 3d9f, 4d9f, 2 P5, 2 P4

Xiquets de Tarragona: 2d8f, 5d8, 3d8, P6, 3 P4

Xiquets del Serrallo: 4d7, 4d7a, 3d7, P5, 2 P4

stats