Ara Castells 14/05/2017

La temporada castellera engega tots els motors

Els Castellers de Vilafranca estrenen el doblet de 9 pisos aquesta temporada i la gamma alta de 8 s'apodera de les places castelleres

Carol Martín
3 min
Els Castellers de Vilafranca descarreguen el quatre de nou amb folre

Vilafranca del PenedèsAquest segon cap de setmana de maig ha servit perquè moltes formacions acabin de treure de l'armari les grans construccions que han de donar pas a l'esclat de la temporada castellera. Els Castellers de Vilafranca, d'una banda, després d'estrenar el 3 de 9 amb folre més matiner ara ja fa un mes, es van marcar l'objectiu de portar a plaça els dos castells bàsics de 9; la Colla Vella dels Xiquets de Valls, de l'altra, ha estrenat el 3 de 9 folrat a Lleida, i colles com la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Minyons de Terrassa, els Castellers de Sant Cugat, els Castellers de Sabadell i els Castellers de la Vila de Gràcia han exhibit la gamma alta de 8.

La diada de Fires de Maig a Vilafranca del Penedès, tot i tenir un format de rondes a l'antiga, ha permès als espectadors gaudir de les estructures de les colles de la ciutat per separat, sense encavalcar-se, però amb un ritme àgil.

Els Castellers de Vilafranca han començat la diada amb el 3 de 8 amb agulla, que s'ha mostrat sempre segur i controlat, amb un pilar esvelt que els verds dominen a la perfecció. El plat fort de la jornada ha vingut a segona ronda, amb el 4 de 9 amb folre. El castell, amb canvis al tronc, s'ha mostrat més nerviós del que és habitual, i han hagut de treballar-lo des de l'entrada de la canalla fins ben bé la sortida del pis de quints. El 3 de 9 de tercera ronda ha servit per acabar amb èxit el primer repte de la temporada que enceten. Un excel·lent pilar de 7 folrat que ja no amaga secrets per als vilafranquins ha servit per tancar una diada molt profitosa que marca un pas endavant a la temporada castellera.

Els Xicots de Vilafranca descarreguen el nou de set

Els Xicots de Vilafranca deixen enrere una temporada històrica, i sovint el més difícil no és arribar-hi sinó mantenir-s'hi. Per aquest motiu els vermells van pas a pas, assegurant cada castell per arribar en òptimes condicions a l'estiu: el 3 de 8 i el 4 de 8 que han alçat a les primeres rondes han deixat entreveure un tronc lleuger que facilitarà l'assalt als castells folrats vermells. A tercera ronda han apostat pel 9 de 7, que han completat amb un sol enxaneta, un castell que demostra el bon estat de forma de les colles que l'assoleixen, tant en l'àmbit tècnic com social. Han acabat la diada amb sis pilars de 4 i dos pilars de 5.

La Colla Jove Xiquets de Vilafranca han descarregat el quatre de sis

La Colla Jove Xiquets de Vilafranca ha reprès la seva activitat castellera enguany, després d'una aturada l'última temporada. A primera ronda han començat amb mal peu, desmuntant per indecisió de la canalla el 3 de 6 amb agulla. Hi han tornat tot seguit amb molts nervis a tots els nivells i, aquest cop sí, l'han pogut descarregar, si bé l'enxaneta no ha travessat l'estructura. A tercera ronda han alçat el 4 de 6, que l'enxaneta tampoc ha travessat i ha generat en directe entre els espectadors dubtes de si realment ha estat carregat o no. Finalment, sembla que l'enxaneta no ha arribat a posar el peu a l'espatlla del dos contrari i, a més, l'ascens i el descens de la canalla petita ha tingut lloc pel mateix dos. La poca ortodòxia a l'hora de carregar els castells sembla que no ha estat accidental, i és que en el 3 de 6 que han fet a ronda de repetició tampoc s'ha travessat l'estructura. A la fi, a la ronda de pilars, han descarregat dos pilars de 4.

Colla Jove Xiquets de Vilafranca: id 3d6a, 3d6a, id 4d6, 3d6, 2 P4

Xicots de Vilafranca: 3d8, 4d8, 9d7, 6 P4 + P5

Castellers de Vilafranca: 3d8a, 4d9f, 3d9f, P7f

stats