Ara Castells 30/10/2018

El Tots Sants més ambiciós de verds i Capgrossos

Els vilafranquins aspiren al doblet de castells sense folre i els maresmencs a tres gammes extra

Guillem Andrés
3 min
CwLxgBoVIAAktfU

BarcelonaL’actuació de Tots Sants marca l’inici de l'últim mes de la temporada castellera. La plaça de la Vila, alhora, és el colofó final dels Castellers de Vilafranca i l'última actuació destacada dels Xiquets de Tarragona. Les dues colles hi portaran un programa de màxims, especialment els verds, que volen acabar amb un bon regust de boca després dels diversos entrebancs que han tingut aquesta temporada. Per la seva banda, els Capgrossos de Mataró, a falta dels últims assajos, plantegen la millor actuació de la seva història. Finalment, els Castellers de Sants hi arriben condicionats per les baixes de la canalla i es veuran obligats a rebaixar objectius.

Els Castellers de Vilafranca tenen en Tots Sants l'última oportunitat de completar una actuació de primer nivell oferint els castells més difícils del món casteller. Els verds obriran la diada amb el valor més segur que tenen, el 3d10fm. A continuació hi portaran el 2d8sf, un castell que aquest any han aconseguit coronar tant per Sant Fèlix com al Concurs de Tarragona, però que encara no han descarregat. La dificultat per trobar l’encaix en el 4d10fm, com es va evidenciar en les dues actuacions esmentades anteriorment, ha fet descartar aquest castell, i s’han enfocat en la feina del 4d9sf, un castell que probablement anirà en tercera ronda. Els vilafranquins no descarreguen el castell total des de Tots Sants de fa dos anys. L'últim que van coronar, a més, consta en l’actuació del primer diumenge de festes del 2017. De totes formes els Verds també han treballat el 5d9f que podria substituir el castell total. Finalment acabaran l'actuació amb la nova alineació del Pd7f, després que les diverses lesions els hagi obligat a fer diversos canvis i a només descarregar un Pd8fm en tota la temporada.

Els Capgrossos de Mataró plantegen, d'entrada, la millor actuació de la seva història: 3d9f, 2d9fm, 5d9f i Pd8fm. L’anul·lació de l’actuació de Sant Narcís, juntament amb uns últims assajos que no han acabat d’anar com s'esperava, ha comportat que el programa pugui variar. A Girona, per exemple, havien acabat descartant el 2d9fm després de no haver realitzat les proves adequades en l’assaig anterior. De totes maneres, el castell que està més en dubte és el Pd8fm, després que el Pd7f va quedar carregat a Sants i no tinguessin a Girona la nova oportunitat de descarregar-lo a plaça.

Els Xiquets de Tarragona volen oferir un gran nivell en la seva última actuació destacada del calendari. Després d’un estiu força complicat, els matalassers van recuperar el 3d9f per Santa Tecla i van completar la tripleta màgica al Concurs. Precisament els tarragonins volen repetir l’actuació que van fer a la TAP amb el 3d9f, el 4d9f i el 5d8. També havien realitzat proves del 4d8a, però la caiguda del pilar de sis aquest cap de setmana passat pràcticament l’ha descartat. De la mateixa manera, divendres van descarregar el Pd7f en assaig en un espadat que volien portar a la plaça de la Vila, però que amb tota probabilitat acabarà sent de sis.

Després de la caiguda del 2d9fm a la seva diada, que va causar força baixes entre la canalla, els Castellers de Sants estan en plena reestructuració dels poms dels castells. Per això tant el 2d9fm com el 5d8 han quedat descartats per aquest dijous. La feina dels últims assajos, per tant, s'ha concentrat a trobar els poms que els permetin portar el 3d9f i el 4d9f a Vilafranca. De totes maneres, els bàsics de nou no estan confirmats i caldrà veure si els últims assajos validen aquests castells. Davant la dificultat de fer-hi el 2d8f, els Borinots també han realitzat algunes proves de 7d8 que els permetria completar una actuació de nivell.

stats