Castells
Ara Castells 03/07/2022

Els verds agafen el timó de la temporada

Els Castellers de Vilafranca descarreguen el pilar de vuit, primer gamma extra de la represa dels castells

3 min
Pd8fm dels Castellers de Vilafranca, Pla de la Seu 2022

TarragonaAmb dos castells de nou a l’esquena i el 4 de 8 amb l’agulla descarregat, les veus dels Castellers de Vilafranca van ressonar sobre el Pla de la Seu amb un crit d’eufòria. D’aquesta manera, davant la sorpresa de bona part del públic, els vilafranquins anunciaven el pilar de vuit amb folre i manilles, en el que és el gran moment de la represa dels castells.

El silenci es va apoderar en l’esplanada de la Catedral de Tarragona i els verds van alçar un espadat d’execució pausada però ben assegurat de folre i manilles. Amb la carregada, però, va venir la batalla amb una fuetada en la sortida de l’enxaneta que va fer perillar el castell. Un gran esforç del quint, però, va salvar un pilar que es va acabar descarregant. L’esclat d’alegria vilafranquina va ser notori i fins i tot es van veure algunes cares d'estupefacció. També cal destacar la gran ajuda dels Xiquets de Tarragona per poder arrodonir un peu amb seguretat.

Abans del gran pilar, els verds van completar les tres millors rondes de castells des de la pandèmia. Van començar amb un 4 de 9 amb folre molt ben apamat i que no semblava ni de bon tros que fos el primer dels vilafranquins. Van seguir amb el 3 de 9 amb folre, un pèl més nerviós, i van afegir-hi un nou 4 de 8 amb agulla.

L’actuació dels Castellers de Vilafranca és un gran punt d’inflexió i una injecció d’adrenalina per als verds, que ja venien d’haver completat un molt bon mes de juny amb un gran rodatge de castells de la gamma alta de vuit. La setmana que ve podrien fer un petit pas enrere a Altafulla a causa d’algunes baixes, però la gamma extra podria tornar a finals de mes a Les Santes i a Vilanova i la Geltrú.

Per la seva banda, la Joves de Valls va completar el 5 de 8 com a millor castell, després de renunciar al 3 de 9 amb folre per falta de camises. També van afegir un excel·lent 3 de 8 i un 4 de 8 amb un cert tremolí.

Els Xiquets de Tarragona van plantar-se en l’actuació del seu 50è aniversari –ajornat dos anys a causa de la pandèmia– amb l’objectiu del 2 de 8 amb folre. El dos, però, ja va mostrar debilitats de bon començament i les forces van arribar per poder coronar-lo poc abans que cedís. A més, els ratllats van fer els bàsics de 8. Finalment, els Nens del Vendrell van rodar els castells de 7 amb agulla, renunciant al 5 de 7 per falta d’efectius.

Minyons revaliden el 3d9f

El cap de setmana també estava marcat per l’actuació de festa major de Terrassa, on els Minyons de Terrassa han revalidat el 3 de 9 amb folre que ja van descarregar al novembre. El d’aquest diumenge s’ha executat a gran velocitat i ha permès que el castell no hagués de patir massa. A més, han repetit el 5 de 8 i el 2 de 8 amb folre completats a Cornellà fa dues setmanes. Els malves també han estrenat enguany el pilar de 6, que s’ha hagut de treballar al límit durant la descarregada.

Els Capgrossos de Mataró han pogut completar els seus millors castells fins ara –4 de 8 i 2 de 7–, tot i que el quatre l’han hagut de desmuntar dos cops prèviament, a més de portar el primer 7 de 7 de l’any. Els Castellers de Terrassa s’han plantejat una festa major de màxims, amb l’estrena del 5 de 7 per partida doble –tant dissabte com diumenge– i el 7 de 7. Han completat la seva millor actuació de la represa amb el 4 de 7 amb agulla.

De la resta de les actuacions cal destacar l’estrena dels Castellers de Sants del 2 de 7 i el 3 de 8, castell que també han completat per primer cop enguany la Jove de Tarragona.

stats