Ara Castells 17/04/2016

Vilafranca impulsa el fet casteller com a activitat extraescolar

La setena edició del ‘Joverd’ reuneix més d'un miler d'alumnes de centres educatius per alçar castells en una gran jornada castellera

Efren Garcia
2 min
Els Bordegassos de l'Alt Penedès guanyen la setena edició del 'Joverd'

BarcelonaMés d'un miler d'estudiants de 8 centres educatius han gaudit del fet casteller aquest cap de setmana gràcies a la setena edició del Joverd, un projecte pedagògic encapçalat pels Castellers de Vilafranca. El local de la formació penedesenca s'ha tornat a fer petit en una jornada en la que el nivell tècnic ha estat més que destacable. Si bé l'objectiu principal del projecte és el de nodrir la colla vilafranquina de nous castellers, enguany ha seguit ampliant territori i ha incorporat la participació de l'Escola Andorrana de Segona Ensenyança, vinguda des d'Encamp.

A pocs llocs com a Vilafranca del Penedès la cultura popular és un dels grans aparadors, capaç de captivar a joves i adults, i de lluitar de tu a tu amb la gran oferta d'oci actual. Només cal passejar per la ciutat per trobar timbals i dracs a les botigues de joguines, figures i jocs castellers a les de regals, i música de gralla pels carrers un diumenge qualsevol. Amb aquest pòsit es pot entendre que els nens i els joves somniïn en fer pinya i dibuixar aletes però cal destacar l'excel·lent feina dels Castellers de Vilafranca per fer arribar aquest esperit directament als centres educatius.

Els ‘verds’ no s'han conformat en fer un taller a les escoles o en organitzar una festa per a la canalla amb la intenció de captar noves enxanetes. Han posat en marxa tot un projecte educatiu que arriba enguany a la seva setena edició i que combina la formació amb el joc, i la cultura amb la competitivitat.

El local dels Castellers de Vilafranca s'ha fet petit per acollir els més de mil joves

Dissabte més de mil alumnes van reunir-se davant de Cal Figarot per alçar-hi pilars de benvinguda. A partir d'aquí, com si del mateix concurs de castells es tractés, les colles van anar entrant en un ordre establert en un sorteig previ. Les vuit formacions van superar un seguit de proves tot sumant punts mentre feien castells. Primer van alçar tants pilars de dos nets com van poder, després van passar a les rondes de castells on s'hi van poder veure construccions com el tres de cinc aixecat per sota o el pilar de cinc amb folre. La jornada va finalitzar amb una ronda de pilars determinant a l'hora de composar la classificació final. Els Bordegassos de l'Alt Penedès van ser els primers classificats, seguits dels Castellers del Foix i dels Tirallongues del Pou de l'Eugeni, en segona i tercera posició respectivament. Els Menairons d'Encamp, van rebre el Premi Oriol Rossell.

Enguany, la principal novetat ha estat la participació d'una escola d'Andorra i de l'Institut Nou de Vilafranca. D'aquesta manera, els organitzadors destaquen i reafirmen el compromís de la colla amb aquest projecte, que té una continuïtat al llarg del curs en realitzar tallers a un gran nombre de centres educatius de la comarca. El Joverd va néixer l'any 2010 i ha permès la incorporació d'una nombrosa quantitat de joves al món casteller.

stats