Ara Castells 26/07/2018

Vilanova anhela el 3d10fm dels verds i la millor versió de la Jove de Tarragona

Les dues colles hi portaran el 5d9f i els Bordegassos volen estrenar el 3d8

Guillem Andrés
3 min
3d10fm dels Castellers de Vilafranca a Vilanova i la Geltrú (2016)

BarcelonaAbans de les actuacions del mes d'agost, l'últim cap de setmana de juliol encara ens ofereix una cita destacada en el calendari com és la Diada de les Neus de Vilanova i la Geltrú. L'actuació de festa major ha anat experimentant un gran augment de nivell en els últims anys, i la plaça de la Vila s'ha acostumat a veure castells de gamma extra. Aquest any tampoc serà menys i tant els Castellers de Vilafranca com la Jove de Tarragona hi portaran un programa ambiciós. A més a més, els Bordegassos de Vilanova també volen estrenar el 3d8.

Després de l'actuació d'aquest dissabte a Vilanova els Castellers de Vilafranca agafen una setmana de vacances abans d'encarar les actuacions de màxims de l'agost. És per això que els verds volen acabar aquest primer tram amb un programa de castells de primer nivell, i ho faran amb una actuació amb quatre gammes extra –2d9fm, 3d10fm, 5d9f i Pd8fm– en el que serà el tercer any seguit que hi porten el castell de 10. D'aquesta manera els vilafranquins estrenaran fins a tres castells en una actuació, tots excepte el dos emmanillat.

Dins d'aquesta temporada que han planificat d'una manera més pausada, el seu cap de colla, Toni Bach, destaca que marquen "unes puntes, i Vilanova ho és". De la mateixa manera, portaran la Supercatedral a plaça, cosa que no fan des del 2014. Bach detalla que després de la caiguda del 3d8a a Berga van dedicar força temps a l'estructura del cinc, del quan volen aprofitar el treball, a més que tampoc volen deixar "castells aparcats".

En els diversos anys que la Jove de Tarragona ha estat convidada a la Diada de les Neus els tarragonins han anat augmentant el seu nivell mostrat. L'any passat van fer una gran actuació amb el 9d8, el 5d9f i el Pd8fm, a més del 4d9f. Un programa de castells espectacular i que es podria veure repetit aquest dissabte. L'únic dubte és el de l'espadat, del qual el seu cap de colla, Aleix Bordas, afirma: "Per lògica el Pd8fm no hauria d'arribar, perquè hem hagut de fer canvis als pisos superiors, però amb el rendiment que estan oferint ens acabarem guiant per la colla".

De la mateixa manera, Bordas es mostra satisfet dels primers mesos de temporada i destaca el fet que encara no han caigut. "Encara no hem fet res, i si a partir d'ara fallem no haurà servit de res el que hem fet fins ara", diu. Diumenge, a més, els de la camisa lila actuen a Vilallonga del Camp, on la idea passa per fer els dos castells de nou bàsics, mentre que el tercer castell està per decidir. Un d'aquests podria ser el 2d8f, que encara no han estrenat aquest any, i del qual el cap de colla detalla que hauran de "buscar els dies per rodar-lo a plaça", tot i que a assaig ja n'han completat algun de sencer.

Els Bordegassos de Vilanova arriben a la Diada de les Neus amb uns registres semblants als de l'any passat i amb ganes de mostrar el seu potencial en una de les cites més destacades del seu calendari. Els del Garraf, per tant, repetiran la clàssica de 8 que ja van fer l'any passat. El seu cap de colla, Mario Marco, explica que "la idea era fer tripleta però al final la colla és qui ha de manar quins castells es fan", alhora que detalla que han fet "proves de 2d8f però no han acabat d'oferir les sensacions idònies". De cara al que queda de temporada, però, l'objectiu passa per repetir força vegades la torre folrada i millorar el registre de l'any passat, en què només en van poder completar una.

stats