Ara Castells 27/05/2018

Berga gaudeix de castells de nou pisos en una diada accidentada

La colla local estrena tres construccions d'una tirada i rubrica la seva millor actuació de l'any

Efren Garcia
3 min
Els Castellers de Vilafranca completen els dos castells bàsics de nou a Berga

BergaLa diada dels 4 fuets a Berga ha sigut de nou una mostra de com una tradició tan arrelada al sud de Catalunya pot lluir de manera destacada a places tan llunyanes. Durant unes hores, els veïns de la capital del Berguedà han canviat fuets i 'carretilles' per torres humanes. Els Castellers de Vilafranca han tornat a posar el llistó als nou pisos d'alçada, mentre que la colla local ha protagonitzat una actuació de luxe amb tres estrenes de gran nivell. Els Capgrossos de Mataró s'han hagut de conformar amb les estructures bàsiques de vuit. La jornada, però, s'ha hagut d'interrompre abans d'hora a causa d'una caiguda.

Tot i la distància, els Castellers de Vilafranca no han volgut perdre el ritme assolit en aquest inici de curs. Han optat per començar la seva actuació amb el tres de nou amb folre. Si bé els pisos superiors s'han mostrat neguitosos en els moments culminants, el castell ha mantingut el control en tot moment. La col·laboració entre les colles ha fet possible que la plaça de Sant Pere gaudís d'una segona estructura de nou pisos. Travat durant l'ascens, el quatre folrat ha començat a sacsejar-se amb l'entrada del pis de dosos. Els vilafranquins no s'han pogut relaxar fins a la sortida dels quints, però han tornat a demostrar una important dosi d'orgull propi. A la tercera ronda han volgut estrenar el tres de vuit amb l'agulla, una estructura que enguany només ha carregat la Colla Joves Xiquets de Valls. Dubitatiu, el tronc del tres s'ha anat tancant sobre el pilar i ha acabat cedint just en el moment de la primera aleta. La llenya ha causat força contusionats i les colles han decidit aturar l'actuació en aquell punt.

A les portes de la diada del seu aniversari, els Capgrossos de Mataró han plantejat a Berga una actuació tranquil·la que els ha servit per rodar les estructures bàsiques de cara a alçar-les aviat amb un pis més. Han començat amb un tres de vuit impecable, però un punt lent en l'execució. Sense la possibilitat d'alçar més el llistó, els del Maresme s'han limitat a fer el que tan bé saben fer: completar els seus objectius amb una dosi màxima d'estabilitat. Han recordat aquells Capgrossos que "avorrien" amb construccions impecables i han rubricat un quatre de vuit excel·lent. No han pogut intentar un tercer castell, que es preveia que fos el dos de set. Ara se'ls girarà feina per preparar l'actuació del cap de setmana vinent, que podria ser un punt d'inflexió.

Els Castellers de Berga, que han estat els primers d'actuar, han començat trepitjant l'accelerador. Han triat com a castell d'inici el seu primer cinc de set de la temporada. Tot i l'estrena, res ha fet pensar que es tractés del primer de l'any, ja que l'han dominat de principi a fi. Han volgut seguir millorant els seus registres a la segona ronda i han provat per primer cop enguany el dos de set. La torre s'ha alçat tensa, però estable; unes sotragades quan ha entrat l'acotxador han fet dubtar l'enxaneta i han acabat desmuntant-la. Asserenats els ànims, hi han tornat per fer esclatar una gran celebració. Han regulat el ritme d'ascens de la canalla petita i han rubricat un dos excel·lent. Han aprofitat l'ajuda de les formacions convidades per apuntar-se també el seu primer set de set del curs, la tercera estrena del dia.

Tot i que l'actuació s'ha hagut de cancel·lar abans d'hora, la colla local ha volgut posar el punt i final amb onze pilars de tres dedicats a la canalla, entre els quals han mostrat cartells que reivindicaven una solució que els permeti fer servir completament el local d'assaig.

Castellers de Berga: 5d7, id 2d7, 2d7 i 7d7

Castellers de Vilafranca: 3d9f, 4d9f i 3d8a

Capgrossos de Mataró: 3d8 i 4d8

stats