Ara Castells 03/08/2019

Vilanova i la Geltrú torna a celebrar una festa major de 10

Els Castellers de Vilafranca hi dibuixen l'aleta del tres emmanillat per quart any consecutiu

Efren Garcia
4 min
Els Castellers de Vilafranca carreguen el 3d10fm a Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la GeltrúEls Castellers de Vilafranca han tornat a aprofitar la diada castellera de la festa major de Vilanova i la Geltrú per coronar el primer castell de deu pisos de la temporada. El tres de deu amb folre i manilles dels vilafranquins ha estat el primer que es portava enguany a plaça i ha significat un important salt de qualitat tot just en la primera de les grans cites del mes d'agost. La Colla Jove Xiquets de Tarragona no ha volgut marxar de plaça sense mostrar el seu valor, ha aprofitat el nou de vuit per justificar la cita de gamma extra i ha destacat tant o més en descarregar el quatre de nou amb folre. Els passos endavant no han arribat només de les grans formacions: la colla local ha rubricat el seu primer quatre de vuit i ha arrodonit l'anomenada 'clàssica' sumant-hi el tres de vuit i el dos de set.

Repetir per quart any consecutiu el repte de provar a inicis d'agost el tres de deu amb folre i manilles fora de casa té un valor inqüestionable, però els Castellers de Vilafranca es plantaven a la Diada de les Neus després d'haver hagut de superar diversos obstacles. Per a ells era molt important iniciar l'actuació amb una bona injecció de moral i per això han plantejat el dos de nou amb folre i manilles com a primer castell. Han tornat a demostrar que aquesta és una construcció que els defineix. Han sabut treballar la base amb correcció i, tot i un clar desnivell d'alçades entre les dues rengles, han exhibit el seu excel·lent nivell tècnic. La colla ho ha celebrat alliberant tensions. El moment més important, però, ha arribat tot seguit. Els verds han alçat el primer castell de deu pisos de la temporada. Tot i els moviments a l'encaix entre les manilles i el pis de quarts, han mantingut el tres estable fins al moment de l'aleta. La feina als pisos centrals s'ha multiplicat en aquell moment i un sobtat desequilibri de pesos ha fet que la construcció es trenqués per la meitat. La celebració ha estat continguda. Han encarat el quatre de nou amb folre en l'últim torn. Han treballat per mantenir les mides fins a l'aleta però a partir d'aquest moment el castell s'ha estirat molt per la part central. La colla ho ha vist a temps i ha agilitzat la baixada per evitar un ensurt.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona també completa una construcció de gamma extra a Vilanova, el 9d8

La Colla Jove Xiquets de Tarragona no ha renunciat al màxim nivell tot i algunes baixes conegudes a causa d'un casament en el si de l'agrupació. Han encarat, d'entrada, el primer castell de gamma extra de la diada, el nou de vuit. Si bé les torres exteriors s'han alçat sense gaires complicacions, l'estructura del tres central s'ha anat tensant des de l'inici. Han coronat el castell amb tres enxanetes, oblidant aquest cop la sincronia i prioritzant l'agilitat a l'hora d'iniciar el descens. Si avui era un dia de grans reptes, el de la Jove ha arribat en la segona ronda. Han plantat cara a l'estructura que s'està resistint més enguany a les colles capdavanteres, el quatre de nou amb folre. Els tarragonins n'han desmuntat el peu dues vegades, han validat l'intent amb una estructura un punt tensa i han anat defensant-lo fent feina de formiga. Amb l'entrada de la canalla, els pisos superiors han patit una parell de sacsejades perilloses però l'alè del públic els ha donat forces per fer-lo seu. El quatre ha acabat sent un dels castells més celebrats de la jornada. Després d'una breu aturada, han dominat un tres de nou amb folre que al costat del quatre sembla francament senzill d'executar.

Els Bordegassos completen el seu primer 4d8 de l'any en la diada de les Neus

Si el repte dels Bordegassos de Vilanova passava per completar la primera clàssica de castells de vuit de la temporada estrenant el primer quatre de l'any, la seva estratègia ha mostrat convicció des del primer instant. Han descarregat en el primer torn el tres de vuit, que ja havien estrenat en la diada de Cal Figarot, i han encarat el primer quatre de vuit de l'any a la segona. Han desmuntat un primer peu per assegurar-se una bona quadratura i els ha funcionat. Quan han sonat les gralles i els timbals, les mides eren molt bones i l'ascens ha estat prou serè perquè no es generessin moviments innecessaris. Han coronat el quatre amb comoditat i l'han pogut gaudir mentre el desmuntaven. Amb la part més important de la feina ja feta, han sumat un nou dos de set i han arrodonit així la feina.

L'espadat de set amb folre ha protagonitzat la ronda de pilars. Cal destacar que la Colla Jove Xiquets de Tarragona el portava per primer cop a plaça i que, tot i els nervis comprensibles, l'han sabut controlar sense grans dificultats. Després de la caiguda del tres de deu emmanillat, els Castellers de Vilafranca han descartat l'atac al pilar de vuit –hauria estat el primer del seu compte particular aquest any– i s'han decantat pel de set pisos. Els Bordegassos s'han acomiadat de la plaça descarregant quatre pilars de cinc de forma simultània entre càntics que destacaven que tots els seus castells havien estat descarregats. Els Castellers de Vilafranca encara sumarien sis pilars de quatre més abans de donar per finalitzada la seva exhibició.

Bordegassos de Vilanova: P4 cam, 3d8, 4d8, 2d7, 4 P5

Colla Jove Xiquets de Tarragona: P4 cam, 9d8, 4d9f, 3d9f, P7f

Castellers de Vilafranca: P4 cam c, 2d9fm, 3d10fm c, 4d9f, P7f, 6 P4

stats